Hrvatska prošla u polufinale Svjetskog prvenstva

Reprezentacija Hrvatske posljednji je učesnik polufinala Svjetskog prvenstva. Vatreni su večeras u Sočiju savladali domaćina Rusiju nakon penala sa 3:4 (2:2) i borit će se protiv Engleske za veliko finale.

Uvodne minute meča donijele su ofanzivnu igru sa obje strane. Hrvatska je bila za nijansu bolja, ali izrazitih šansi nije bilo.

Potom je uslijedio period mirne igre u kojem nismo vidjeli previše. Ipak, tišinu prekidaju Rusi koji u 31. minuti utakmice dolaze do vodstva. Dzyuba je kratko uposlio Cherysheva, a ovaj spektakularno pogađa mrežu Vatrenih za prednost od 1:0.

Radost Rusa nije dugo trajala. Samo osam minuta nakon primljenog gola Hrvatska stiže do poravnanja, a nakon zaista odlične akcije i asistencije Mandžukića, loptu u mrežu za izjednačenje rezultata na 1:1 šalje Andrej Kramarić.

Do kraja prvog poluvremena većih šansi nije bilo i na odmor se otišlo neriješenim rezultatom, 1:1.

Nastavak meča također donosi veliku borbu sa obje strane, a u 60. minuti Hrvatska propušta veliku šansu. Pogriješila je ruska odbrana, Perišić šutira, lopta pogađa unutrašnji dio stative i izlazi iz gola.

Pokušala je potom Hrvatska da izvrši pritisak na gol protivnika. Ipak, Rusija se dobro branila i pravih šansi nije bilo, dok domaća selekcija nije previše nudila u napadu.

Do kraja regularnog dijela nije bilo previše uzbuđenja. Ostalo je 1:1 i ušlo se u produžetke.

Tamo je viđena zaista odlična utakmica, a u 101. minuti je selekcija Hrvatske došla do novog vodstva. Nakon prekida najviši u skoku je Domagoj Vida i šalje loptu u mrežu za prednost od 1:2.

Rusi su potom krenuli po izjednačenje. Ipak, Subašić je bio zaista sjajan na golu naših susjeda i branio je apsolutno sve. Međutim, u 115. minuti je i on bio nemoćan. Fernandes je pogodio za 2:2 na asistenciju Džagoeva.

Imala je Rusija još nekoliko pokušaja, ali je nakon 120 minuta igre meč završen rezultatom 2:2 i pristupilo se izvođenju penala. 

Tamo su se bolje snašli reprezentativci Hrvatske i za plasman u finale igraće protiv Engleske.


Svjetsko prvenstvo, četvrtfinale:

Rusija - Hrvatska 2:2 (3:4pp) (Cheryshev 31', Fernandes 115' / Kramarić 39', Vida 101')

RUSIJA: Akinfeev, Fernandes, Kutepov, Ignashevich, Kudriashov, Cheryshev, Kuziaev, Zobnin, Golovin, Samedov, Dzyuba.

HRVATSKA: Subašić, Vrsaljko, Strinić, Lovren, Vida, Rakitić, Modrić, Perišić, Kramarić, Mandžukić, Rebić.