I UEFA pokrenula istragu protiv Barcelone, katalonski klub u novim problemima

B
Krovna kućna evropskog nogometa (UEFA) danas je zvanično saopćila da je pokrenula istragu protiv Barcelone zbog "slučaja Negreira".

Oni su u svom kraktom saopćenju pojasnili da će istraga biti sprovedena zbog mogućeg kršenja pravnog okvira i da će s tim u vezi angažovati svoje istražitelje kako bi vidjeli o čemu se tačno radi u spomenutom slučaju.

U skladu sa članom 31, paragraf 4 iz Disciplinskog pravilnika UEFA-e, danas su imenovani inspektori UEFA za etiku i disciplinu, koji će istražiti moguće kršenje pravnog okvira UEFA-e, u vezi sa takozvanim "slučajem Negreira".

Tužilaštvo u Španiji optužilo je Barcelonu za korupciju nakon što je katalonski klub godinama plaćao usluge kompaniji potpredsjednika španskog sudijskog odbora, odnosno terete se da su od 2001. do 2018. godine uplatili 8,4 miliona eura Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španske sudijske komisije.

Optužbe koje su iznesena odnose se na dva predsjednika Barcelone - Sandra Rosella (2010.-2014.) i Josepa Bartomeua (2014.-2020.).

Tužitelji su iznijeli tri optužbe na račun Barcelone - korupcija u sportu, nesavjesno upravljanje i falsifikovanje dokumentacije.