Igrač bez minute profesionalnog fudbala našao se na spisku mlade reprezentacije BiH

H
Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će prijateljski susret sa Kinom. Selektor našeg mladog tima je nedavno objavio spisak igrača na koje računa za ovu reprezentativnu akciju. Na njemu se našlo i ime, Stefana Đurića, fudbalera koji u svojoj karijeri još uvijek nema minute profesionalnog fudbala.

U toku reprezentativne pauze na teren će i U-21 selekcija Bosne i Hercegovine. Izabranici Igora Jankovića 28. marta će u Hrvatskoj igrati prijateljsku utakmicu protiv Kine, a na spisku na kojem stoji Jankovićev potpis ima imena za koje se treba dobro zapitati zaštu su tu. 

Selektor Igor Janković za ovu reprezentativnu akciju računa na sljedeće igrače:

Nikola Ćetković (Borac), Muhamed Šahinović (Sarajevo), Tarik Kapetanović (Sloboda), Mustafa Šukilović (Tuzla City), Alden Šuvalija (Zlate Moravce, Slovačka), Amar Drina (Željezničar), Nick Salihamidžić (Cosenza Calcio, Italija), Filip Račić (Borac), Harun Karić (Tuzla City), Stefan Đurić (SV Kapfenberg, Austrija), Anel Krdžalić (Olimpija, Slovenija), Madžid Šošić (Radomlje, Slovenija), Amar Tahrić (Leotar), Petar Sučić (Zrinjski), David Čavić (Leotar), Silvio Ilinković (Zrinjski), Ivan Bašić (Orenburg, Rusija), Eldar Mehmedović (Sloboda), Enver Kulašin (Borac), Admir Bristrić (Olimpija, Slovenija), Andrija Drljo (Željezničar), Filip Čuić (Radomlje, Slovenija).

Nick Salihamidžić, sin legendarnog Hasana, na spisku je iako ove sezone nije proveo niti jedan minut na terenu. Da ne bude sve tako crno, njegov poziv se može opravdati time da nam ga ne ukradu Španija ili Njemačka za koje, također, ima pravo da zaigra.

Međutim, ko je Stefan Đurić? Da li ste ga vi negdje pratili da igra profesionalni fudbal? Niste, sigurno, jer nema nijednu minutu profesionalnog fudbala u karijeri.

Prema podacima koji se mogu pronaći na internetu on je član austrijskog Kapfenberga koji se takmiči u Erste ligi (drugi rang), a prvi dio aktuelne sezone odradio je u mladom timu ovog kluba i još uvijek čeka zvanični debi za prvi tim. 

Tačno prije sedam dana po prvi put bio na klupi ovog tima i to u gostujućem remiju protiv Vorwarts Steyra (1:1) u 19. kolu austrijske 2. Bundeslige. Zvaničnih podataka o njegovim eventualnim nastupima za mladi tim Kapfenberga u Područnoj ligi Mürz u Austriji nema.

Postavlja se pitanje koji su kriteriji za upućivanje poziva igračima. Da li su to 19-godišnjeg Đurića selektor i njegov stručni štab pratili na treninzima Kapfenberga i procijenili da je kvalitet za reprezentaciju?

Upitnika oko glave je mnogo, a ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava u U-21 selekciji. Simbolično, baš na današnji dan prošle godine objavili smo članak o Branku Đukiću koji je tada za utakmice protiv Luksemburga i Italije dobio poziv bez minute na terenu u dresu Istre. Tada je selektor bio Slobodan Starčević.

Dodajmo i da je Đukić danas član Dugopolja (drugi rang hrvatskog fudbala) i da je za ovaj klub ukupno odigrao 13 utakmica te da iako igra na pozviji krilnog napadača, nije postigao nijedan pogodak, kao što nije upisao nijednu asistenciju.