Igrač može pasti na testu ako koristi sirup protiv kašlja

WADA svake godine dostavlja spisak sa izmjenama o čemu moramo voditi računa, kaže ljekar Adnan Hadžimuratović

Svjetska antidoping agencija, čuvena WADA, koja je nedavno “presudila” Rusiji, objavila je novu listu zabranjenih sredstava.

Nova lista

Riječ je o stimulansima koji se ne smiju koristiti u sportu, a nova je lista WADA-e dostavljena i Agenciji za antidoping kontrolu BiH i na snagu je stupila 1. januara.

S obzirom na primjer Rusije, čijim je sportistima zbog kršenja propisa zabranjen nastup na najvećim međunarodnim takmičenjima za čak četiri godine, jasno je koliko se temeljito temi dopinga mora pristupiti i u našoj državi.

- WADA svake godine svim sportskim organizacijama dostavi spisak nedozvoljenih supstanci. Tako će Komitet za sportsku medicinu Nogometnog saveza BiH obavještenje proslijediti klupskim i ljekarima u reprezentativnim selekcijama kaže doktor FK Sarajevo i naše fudbalske reprezentacije Adnan Hadžimuratović.

On naglašava da će klupski i reprezentativni ljekari morati detaljno proučiti novu listu.

-Prilikom doping-kontole imate listu u kojoj se navodi sve šta je uzimao igrač. Ako je imao gripu, šta je koristio kao lijek, da li je koristio antibiotik. Svaki od lijekova u sebi može sadržavati supstance koje se tretiraju kao doping. Naprimjer, WADA ne kaže da ne možeš uzimati acisal, nego supstance koje se mogu nalaziti u stotinu vrsta različitih lijekova - naglašava Hadžimuratović.

Zdrava osoba

Dr. Hadžimuratović dodaje da postoje određene medicinske supstance koje su dozvoljene prilikom liječenja, ali im ne smije koristiti zdrava osoba.

- Neka supstanca nije uvijek doping, ali ne može se zdravom igraču dati sirup protiv kašlja, jer tako može pasti na testu - dodaje ljekar “Zmajeva”.

Hadžimuratović naglašava da su kontrole sve češće i na domaćim takmičenjima.

- Doping je i ako poslije jedne utakmice izvadiš krv, pa je preradiš i vratiš pred utakmicu. Doping je i uzimanje raznih hormona, odnosno široke palete lijekova. Klupskim ljekarima je najbitnije da imaju spisak nedozvoljenih supstanci, jer si dužan da igračima kažu šta ne smiju uzimati - navodi.

Ističe, kako nedavno u fudbalskoj reprezentaciji našem „Zmaju“ Harisu Duljeviću nisu smjeli dati Operil sprej za nos, jer je kratka resorpcija.

- Ne smije se uzeti dan pred utakmicu, ali smije pet ili sedam dana prije. Jer, ako to uzme dan pred utakmicu, teoretski, može se naći u krvi i komisija može reći da je uzimao doping - kaže Hadžimuratović.G. ŠUMAR

Terapijsko izuzeće

Za svakog igrača, koji mora uzimati neke supstance primjenjuje se takozvano terapijsko izuzeće.

- Naprimjer, ako igrač ima šećer i mora primati inzulin neophodno je tražiti to izuzeće, jer će u suprotnom u slučaju nenajavljene kontrole to biti smatrano dopingom. Upravo zbog toga postoji terapijsko izuzeće, jer određeni igrač iz zdravstvenih razloga nekad mora uzimati određenu suspstancu - objašnjava Hadžimuratović.