Igrači Astane napustili utakmicu, trener dobio dvogodišnju suspenziju

a
Fudbaleri bili nezadovoljni suđenjem na meču protiv Almatija

Veliki skandal potresao je kazahstanski fudbal. Naime, u pretposljednjem kolu lige Astana je vjerovatno ostala bez titule, a trener kluba Andrej Tihonov dobio je dvogodišnju suspenziju.

 

 

 

Sudija nije reagovao na nokaut

Sve je počelo utakmicom protiv Almatija. Igrači Astane su nezadovoljni suđenjem odlučili napustiti teren u 42. minuti. Sudija Igor Česnikov je kroz cijelu utakmicu sudio u korist protivnika, a kap koja je prelila čašu bila je situacija u kojoj je Tigran Bargesjan praktično nokautiran od strane protivničkog igrača, ali sudija nije reagovao.

- Od prvog minuta se sudija trudio da nam ne dozvoli da se primaknemo njihovom golu. Zato smo se odlučili na ovakav potez“, citirao je novinar Ajdin Kozakmet igrača Astane čije ime nije želio da otkrije. Poenta je zapravo u tome da su odluku o napuštanju terena donijeli igrači.

Fudbaleri Astane su se osam minuta kasnije vratili na teren i na kraju izgubili sa 1:0, pogotkom koji je postignut 8. minuti meča. Tri dana kasnije Fudbalski savez Kazahstana je odlučio suspendovati trenera Andreja Tihonova na dvije godine, proglasivši ga krivim za cijeli incident.

Suspendovan i Tihonov

- Zbog nesportskog ponašanja njegovog tima, kršenja pravila fer-pleja koje su igrači pokazali napuštajući teren bez dozvole sudije, zbog pokazivanja nepoštovanja prema protivniku, organizatorima meča, navijačima i kršenja člana 53 Disciplinskog kodeksa, trener Astane Andrej Tihonov suspendovan je iz fudbala na 24 mjeseca, počevši od 25. oktobra 2021, u svim takmičenjima pod okriljem Fudbalskog saveza Kazahstana - navedeno je u saopćenju.

Tihonovu nije bilo jasno zbog čega je suspendovan, jer nije imao veze sa napuštanjem terena, a suspenziju je zaradio i Tigran Bargesjan koji je pokazao srednji prst publici. Čini se da je Tobol sada bliži tituli. Međutim, postoji računica koja odgovara Astani - moraju pobjediti i da Tobol izgubi. Ukoliko Tobol odigra neriješeno, imat će jednak broj bodova, pa bi igrali međusobnu utakmicu koja bi odlučila novog prvaka.