Igrači su vrištali od bolova, povraćali i jurili prema toaletu tokom cijele noći

sp
Rukometni savez Slovenije (RZS) osudio je u danas organizaciju Svjetskog prvenstva rukometaša u Egiptu, koju smatra "nedostojnim" nakon što je 12 slovenskih igrača bilo žrtva trovanja hranom na dan odlučujuće utakmice protiv domaćina.


Zdravstveni problemi

- Imali smo mnogo zdravstvenih problema tokom noći i na dan utakmice sa Egiptom. Iz tog razloga ne možemo biti zadovoljni organizacijom ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, kazao je glavni sekretar RZS Goran Cvijić.  

Od 12 igrača koji su imali tegobe njih čak devetoro je igralo jučerašnju utakmicu sa Egiptom, koja je završila rezultatom 25:25, što je bilo dovoljno da se Egipat plasira u četvrtfinale, a Slovenija se oprostila od takmičenja. Srednji branič Stas Skube, krilni igrač Dragan Gajić i pivot Blaž Blagotinšek, sva trojica ključnih igrača u sastavu Slovenije, nisu se uspjeli oporaviti na vrijeme za presudnu utakmicu.

- Igrači su vrištali od bolova, povraćali i jurili prema toaletu tokom cijele noći. Stas Skube i Dragan Gajić su pali su iz kreveta, a neposredno prije meča, Blaž Blagotinšek, najviši i najjači od svih, srušio se u svlačionici i povraćao, pa je morao biti vraćen u hotel, tvrde Slovenci. 

Želučane tegobe

Slovenci su boravili u istom hotelu kao i Egipat, Danska, Švedska i većina ostalih ekipa, a hotel je smješteni u središnjem dijelu Kairu, koji su organizatori pretvorili u "izolacjijski balon" zbog pandemije Covid-19. U ovoj bivšoj palači iz 19. vijeka ekipe dijele salu za ručak, ali svaka ima odvojeni prostor i posebni švedski stol.

- Nakon utakmice i službenog izvještaja o zdravstvenom stanju igrača, egipatsko Ministarstvo zdravlja kontaktiralo nas je, objavio je Rukometni savez Slovenije, koji ne očekuje "značajne promjene sve dok Međunarodni rukometni savez (IHF) radi onako kako radi ".

IHF-om već dva desetljeća predsjeda Egipćanin Hasan Mustafa (Hassan Moustafa).  Problema s želučanim tegobama i trovanjem hranom imale su i Hrvatska i Norveška, te još neke evropske reprezentacije. 

Izvor: