Inter za otkup velikog pojačanja ugradio neviđenu klauzulu u ugovor

Foto: Facebook

Njemački lijevi bek Robin Gosens zvanično je potpisao za Inter. On je na Meazzu došao iz Atalante, a riječ je o 18-mjesečnoj posudbi sa pravom otkupa koje će zavisiti od pomalo nevjerovatne klauzule u ugovoru.

Ugovorena otkupna obaveza od 25 miliona eura stupit će na snagu samo ako Inter postigne gol naredne sezone, objavio je Sky.

Iako je ovaj detalj svakako bizaran i neviđen pri sklapanju ugovora, pozadina je vrlo jednostavna.

Ako bi Inter potpisao ugovor sa Nijemcem ove sezone, naknada bi se računala u tekuću finansijsku godinu. U ovome trenutku Italijani su sočeni s velikim finansijskim gubicima, a samo prošle godine napravili su minus od 245,6 miliona eura.

Inter je u prošlosti imao problema sa finansijskim fair-playom, a svojevremeno je bio i pod monitoringom UEFA-e, te je jasno da na svaki način pokušavaju "ispeglati" svoje račune kako bi bez problema mogli trgovati u budućnosti.

Prodaja Romelua Lukakua (113 miliona Chelseaju) i Achrafa Hakimija (66 miliona PSG-u) ponovo im je dala finansijsku slobodu, a špekulisalo se i da je Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF) spreman kupiti dionice milanskog kluba za gotovo milijardu dolara.

Gosens je s Nerazzurrima potpisao ugovor do 2026. godine, a riječ je o izuzetno ofanzivnom i produktivnom beku, koji je postigao mnoštvo golova posljednjih nekoliko sezona i trebao bi biti veliko pojačanje za Inter.