Irfan Durić: Mešetari su nam kočnica u radu, publiku moramo vratiti, a pravila poštovati

Iako je u većini takmičenja pod okriljem Nogometnog saveza Federacije BiH pauza, u samim prostorijama Saveza je i dalje radno. Za administraciju, te članove komisija Saveza nema odmora. Sumiraju se utisci od nedavno završenih polusezona, usvajaju izvještaji službenih lica, te prave planovi za 2019. godinu.

U kancelariji Saveza smo sreli i predsjednika Irfan Durić. Za SportSport.ba je pristao govoriti o protekloj polusezoni u Prvoj ligi FBiH, suđenju, mogućoj reorganizaciji Druge lige FBiH, te brojnim drugim zanimljivostima.

"U Prvoj ligi FBiH odigrano je svih 15 kola i kada sve sagledamo možemo biti zadovoljni. Grešaka je bilo, a mi se borimo da te greške smanjimo, odnosno da ih nema nikako, no to je tako je u sportu. Ovo je drugi nivo takmičenja i sudije su iz drugog ranga, te se greške mogu očekivati. Ima tu grešaka i kod samih klubova koji u želji za bodovima ne biraju načine i sredstva. Ljudi su ljudi, podložni su tome, no naša uloga kroz komisije je da to suzbijamo, sankcionišemo, te mislim da smo dosta uspjeli u tome. Naravno, treba tu još puno uraditi. FK Velež je završio kao jesenji prvak, tu je Olimpik, Jedinstvo, Zvijezda, dobre partije pruža i TOŠK, a sigurno da će biti žestoka borba i za opstanak. Pet klubova, odnosno četiri najmanje će ispasti u niži rang, što je po meni bitan motiv da se radi reorganizacija Druge lige", priča Durić za početku razgovora.

FK Velež je donio mnogo Prvoj ligi FBiH

"FK Velež je dobar i organizovan klub, a najbolja posjećenost publike je u Mostaru. Velež ima i veliku podršku na gostujućim utakmicama, te je to za svaku pohvalu. Svi trebamo da se ugledamo na Mostarce kako se prati i voli klub, a klub to vraća svojim igrama. To treba da bude motiv i podstrek svim klubovima kako se može napraviti ukupno dobra atmosfera. Tu su i Zvijezda, TOŠK, pa i Jedinstvo koji je prošlo golgotu, te ja čestitam svim tim ljudima koji rade u klubovima i koji se zalažu na transparentnom radu. One druge ne želim ni da spominjem, njima mogu reći da se sklone od fudbala, jer oni su nam samo kočnica. Ovo je rudarski posao".

Akcenat u razgovoru smo i dalje ostavili na Prvoj ligi FBiH gdje će u drugom dijelu sezone biti 'vruće' na svim poljima. Durić ističe da su u Savezu svjesni toga.

"Završena je analiza 14. i 15. kola Prve lige, a na seminarima će biti veći akcenat na organizaciji utakmica, edukaciji službenih lica jer je proljetni dio uvijek turbulentniji od jesenjeg. Vjerujem da ćemo uz jedno zajedinštvo, te rad samih klubova uspjeti sve odraditi fer i korektno".

Reorganizacija Druge lige FBiH za bolji kvalitet nogometa

Jedna od zanimljivih tema svakako je reorganizacija Druge lige FBiH kojom bi umjesto četiri imali dvije druge lige. Sam Durić ističe da bi to mnogo značilo unapređenju kvaliteta nogometa u svim segmentima.

"To je tema koja je zatalasana na prethodnoj Skupštini. Činjenica je da imamo 72 kluba u drugoj ligi, a 50 posto klubova je ispod minimumuma ispunjavanja propozicija. Zbog fudbala gledamo im kroz prste, ali nije to rješenje. Samom reorganizacijom bi dobili na kvalitetu, dobili bi bolji fudbal i razvoj omladinskog nogometa, te još jaču Prvu ligu. Treća stvar je da klubovi nemaju finansija, te mislim da bi javnost, te delegati trebali osjetiti taj momenat i mislim da se došlo pravo vrijeme za to. Zakazali smo sjednicu za 18. decembar kada će biti dostavljena dva prijedloga koja će ići prema Skupštini. Na taj način bi unaprijedili razvoj fudbala, jer ako ostanemo na ovom statusu ostaju nam problemi. Npr., u Drugoj ligi Zapad određeni broj klubova jedva da živi. Jedva ispune minimum propozicija o broju igrača, a da ne kažem koliko nam kaska razvoj omladinskog nogometa. Moramo napraviti i pravilnik šta sve jedan klub treba da ispunjava da nastupa u Drugoj ligi. Sa dobrom analizom siguran sam da ih 50 posto ne bih moglo ispuniti to. Želim vjerovati da ćemo reorganizacijom Druge lige započeti i jedan proces reorganizacije Prve lige FBiH".

Durić je zadovoljan godinom koja je na izmaku. Ističe da je urađeno dosta posla, ali da prostora za napredak naravno ima.

"Naravno da nije bilo lako, a znamo da ništa nije lako. Ovaj posao uzima dosta vremena, ali u svakom slučaju trebamo biti zadovoljni. Mnogo toga se u ovim teškim vremenima uradilo. Nemamo nacionalizma na stadionima, te čestitam na tome svim klubovima. Nemamo ni nasilja, a to je sve opet od nekog rada", ističe prvi čovjek NS FBiH kojeg smo pitali da li će Prva liga u narednom periodu dobiti generalnog sponzora po uzoru na Premijer ligu BiH.

"Situacija u društvu je takva kakva jeste. Privreda mora naći interes da sponzoriše jedan klub, a u ovim momentima magnet za sponzorstvo je samo reprezentacija koja pravi sjajne rezultate. Mi moramo naći modus da vratimo publiku na stadion, a onda dobijamo i sponzore, jer tek tada to sponzoru ima smisla. I mediji tu igraju veoma bitnu ulogu. Većinom se piše samo o problemima, dok one pozitivne stvari rijetko dobiju šansu. Problema ima, ali nije sve tako crno".

Nova godina i za NS FBiH donosi novi izazove.

"Pored Prve i Druge lige FBiH u nogometu mi pod okriljem NS FBiH imamo Prvu i Drugu ligu futsal, te Prvu i Drugu ligu u ženskom nogometu, kao i omladinski nogomet. Nogometni Savez FBiH ima mnogo posla, a ja sam samo prvi od deset jednakih u Savezu. Neki potezi naši za neke nisu popularni, no nešto se mora desiti da bi bilo bolje. Mi se moramo rješavati mešetara ili kako već da nazovem te ljude. Sami igrači i rukovodstva kluba trebaju da poštuju pravila, kao i mi svi, odnosno da nastoje da se poštuju u što većem obimu. Imamo i velikih problema sa infrastrukturom, ali bez lokalne zajednice nema razvoja nijednog sporta. Tako smo organizovani i tako živimo. Gdje god je lokalna zajednica prepoznala sport, evo konkretno nogomet, to je vidljivo. Primjer je FK Velež gdje je i grad Mostar stao uz Velež, a tako je i u Bihaću, Gradačcu, Tešnju, Jajcu... Jednostavno, drugačije ne možemo. Mi kao Savez dajemo svoj doprinos koliko možemo. Najnoviji trenutak koji se desio zahvaljujući radu predsjedniku NS BiH i administraciji koja je aplicirala u UEFA-i jeste da smo dobili finansije za 15 velikih terena sa umjetnom travom. Zainteresiranost je ogromna, a lokalna zajednica prvo treba da obezbijedi lokaciju, te zatim finanijski to ide u postotku 50-50", dodao je Durić na kraju razgovora za SportSport.ba.