Irfan Smajlagić: Odveo "Zmajeve" na Euro

irfan
Povlačio prave poteze u pravo vrijeme

 

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine treći put zaredom gledat ćemo na evropskoj smotri najboljih. Iako je došao u nezahvalnom periodu - stigla je smjena generacija i otišli su neki važni igrači, selektor Irfan Smajlagić se prihvatio posla.

 

 

Šutio je i radio. Bez pompeznih najava na predstavljanju po preuzimanju mandata, bez upadanja u euforiju nakon pobjede protiv, uz dužno poštovanje, mnogo slabijeg Kosova, a nije kukao ni nakon poraza od Slovenije i Crne Gore na startu kvalifikacija.

Smajlagić, koji naizgled hladnokrvno posmatra utakmicu, povlačio je prave poteze u pravo vrijeme. I u Podgorici je pravovremeno povukao odličan potez. Nakon slabog starta bh. tima, kada je Crnogorcima sve polazilo za rukom, Smajlagić ih je „presjekao“ tajm-autom poslije kojeg su „Zmajevi“ raširili krila i na kraju zasluženo pobijedili.

Popularni Pipe je posložio stvari. Okosnicu tima čine iskusniji rukometaši, poput Mirsada Terzića, Marka Panića i braće Burić, ali tu su i neki novi momci koji su dobili pravu priliku da pokažu šta znaju.

 

I nakon velike pobjede protiv Slovenije prošlog četvrtka, Smajlagić je, „hladan kao led“, stao pred kamere. Nije pao u euforično slavlje, već je najavio nastavak rada.

- Dalje idemo da zadržimo taj kontinuitet stvaranja ekipe, stvaranja sistema igre, selekcije igrača - rekao je selektor.