Ivaylo Petev: Oduševljen sam pripremama u Zenici, žao mi je što prošle godine nismo došli ovdje

.
Selektor reprezentacije BiH govorio na konferenciji za medije

 

Fudbalska reprezentacija BiH sprema se za utakmice sa Gruzijom i Lihtenštajnom u Zenici, a sutra će odigrati prvi od ovih mečeva protiv selekcije Gruzije, sa kojom se nismo sastali nikad u historiji.

Danas je održana konferencija za medije na kojoj se javnosti obratio selektor Ivaylo Petev, koji je istakao da se sprema za ozbiljne utakmice, kako protiv Gruzije, tako i protiv Luksemburga.

"Koristit ćemo određen broj igrača, ne možemo ih koristiti više od 17, imamo pravo na šest izmjena iako je u pitanju prijateljski meč. Ozbiljno spremamo i jednu i drugu utakmicu, idemo sutra na pobjedu i to je najbitnije. Većinu dobrih utakmica odigrali smo u istom sistemu i mislim da ga nećemo mijenati. Bilo je i nekih grešaka, ali najvažnije je da ih minimiziramo i budemo bolji. Želimo biti pozitivni", kazao je na početku Petev.

Reprezentativci se za razliku od brojnih ranijih okupljanja spremaju u trening kampu u Zenici, a selektor Petev je govorio i o često spominjanom pravilniku ponašanja, da se igračima ograniče nesportske aktivnosti u toku priprema.

"Oduševljen sam uslovima u kampu, i mogu vam sada reći da malo žalim. Trebao sam koristiti i prošle godine. Momci su divni, oduševljen sam kako rade. Niko od igrača nije isti, a ima ih dosta. Za neke će vjerovatno trebati malo vremena da se naviknu, ali mogu se te stvari ispeglati. Ne znam šta će biti u budućnosti, ovo što sada imamo je predivno, a razmišljat ćemo uvijek i o rasporedu utakmica. Šta nam više leži zbog putovanja i slično. Uradit ćemo kako nam bude najbolje odgovaralo", kazao je selektor.

Gruzija u našu zemlju dolazi kao autsajder, ali ne radi se o lošoj selekciji.

"Igramo kući i to se mora istaći. Oni igraju dobro kao ekipa, imaju jako dobre individualce. Ipak, ja više volim razmišljati o tome kako ćemo mi igrati, kako ćemo se ponašati i zalagati. Igrali smo protiv velikih reprezentacija i prošli dobro, a nije ni svaka utakmica ista. Bit će ova dobra. Dobrom igrom i zalaganjem moramo vratiti interes za reprezentaciju, to je jedini način", kazao je Petev.

Odbio je prihvatiti ulogu favorita.

"To postoji samo na papiru, a papir nije igra, na terenu se igra. Vratit ću se malo unazad. Komori su igrali sa Senegalom, trebalo je biti 40:0 za Senegal, a na kraju je bilo 1:0 za Senegal. Moramo poštovati sebe, moramo odraditi profesionalan posao i ne dopustiti iznenađenja", kazao je Petev.

Dobio je selektor i pitanje o izjavi Simonea Inzaghija, trenera Intera koji nije bio sretan što je Edin Džeko pozvan u reprezentaciju BiH.

"Džeko je kapiten naše reprezentacije i bez obzira koja je utakmica u pitanju, on je naš vođa. Ja mogu reći da mi je jako žao jer je povrijeđen u derbiju i morao je propustiti našu najvažniju utakmicu", poručio je selektor na kraju.

Foto: Oslobođenje