IZ BARCE POTVRDILI: DA, ŽELI OTIĆI!; LEGENDA NOU CAMPA PODRŽALA MESSIJA; TRI KLUBA KRENULA PO ARGENTINCA!

mesi
Sada je potpuno jasno da Barcelonu trese jedna od najvećih kriza u povijesti tog giganta

 

Donosimo obrnutu hronologiju događaja koji su se sinoć redali iz minute u minut:

 

22.07 Čeka se reakcija Gerarda Piquea, još jednog klupskog stožernika. Mnogi navijači čekaju da vide što on ima za reći po pitanju čitave situacije. Suarez je aplaudirao na Puyolov tweet, mistično je reagirao i Arturo Vidal koji se nije izravno uplitao u proces, čeka se Pique.

22.05 U poruci je stajalo i to da Barcelona inzistira na tome, barem dok je Bertomeu na čelu kluba, da Messi ima aktivan ugovor s klubom do 30. lipnja sljedeće godine i da može otići za 700 milijuna eura.

22.00 Marca javlja da su iz uprave Barcelone poslali faks Messiju u kojem mu poručuju da žele da ostane u klubu.

21.55 Barcelona je odgovorila Leu Messiju elektroničkim putem i poručila mu da želi da karijeru završi upravo na Camp Nou.

21.52 Oglasio se i Liam Gallagher, pjevač kultnog benda Oasis i veliki navijač Manchester Cityja. Rekao je kako je "Mesija na putu za Manchester City."

21.45 Lionel Messi je obavijestio vodstvo kluba da više nema namjeru ni dolaziti na treninge, javljaju španjolski mediji.

21.30 Javio se i Gerard Deulofeu, bivši igrač Barcelone sa znakovitom porukom: "Što sada, tko će ovo popraviti?"

21.20 Ispred stadiona u Barceloni je sve više navijača. Izvikuju: "Bartomeu, odlazi!"

21.15 Victor Font bit će kandidat za predsjednika Barcelone na izborima za vodstvo kluba koji će se održati sljedeće godine. On se javio putem društvenih mreža i poručio aktualnom čelniku Josepu Bertomeuu da odmah odstupi s predsjedničke funkcije.

21.10 Prve informacije sa sastanka vrha Barcelone govore da će se Bartomeu do kraja izboriti da ostanak Messija. Priča se o sudskom epilogu, jer Messijev pravni tim želi slobodne papire, dok je po ugovoru s klubom mogućnost raskida ugovora istekla s 10. lipnja.

21.00 Navijači Barcelone okupljaju se pred klubom. Uprava kluba navodno je unutra, još uvijek traje sastanak u Barceloni na kojem se raspravlja o klupskoj budućnosti.

Leo Messi napušta Barcu. Gotovo je, predsjednik Bertomeu već je upoznat sa svime. Barcelona je potvrdila, zatražio je raskid ugovora... Sve su to egide, naslovi i podnaslovi s kojima će nas medijski svijet častiti sljedećih nekoliko dana. I da, istina je. Sve to što ćete pročitati je istina.

Nogometni svijet komentira, reagira, rasplamsao se poput buktinje. Javio se Carles Puyol. Nekadašnji Barcelonin kapetan poslao je poruku čarobnjaku iz Rosarija u kojoj ga je unisono podržao. Za očekivati je da će na istu stranu stati i veliki dio ostatka Barcine obitelji. 

No, sljedeća su pitanja i dalje na stolu. Je li Messi već odlučio u kojem će klubu nastaviti karijeru? Podsjetimo, Cristiano Ronaldo je upravu madridskog Reala obavijestio da ide već u trenucima kad mu je s Juventusom sve bilo dogovoreno. I kamo uopće ide Messi? Poznato je da su tri kluba u utrci za njime. To su milanski Inter, Paris SG i Manchester City. 

Prema navodima Marce, Josep Bertomeu odmah je pozvao upravu kluba na sastanak kako bi se odlučilo o sljedećim potezima establišmenta s Camp Noua. Pravno, Messijev tim će probati ishodovati dozvolu o raskidu njegova ugovora do 31. kolovoza, a ne do 31. svibnja, budući da je kolovoz bio zadnji mjesec aktualne sezone.

To je zapravo ključno u cijeloj priči - u Messijevom ugovoru stoji da on može napustiti Barcu ako zatraži odlazak do kraja svibnja. U svakom drugom slučaju, odšteta iznosi vrtoglavih 700 milijuna eura! Sada će Argentinčev pravni tim pokušati objasniti da ta klauzula ne vrijedi do kraja svibnja, već zapravo do kraja sezone, koji je ove godine iznimno bio u kolovozu...

Više će stvari biti poznato nakon sastanka koji je u tijeku, ali jasno je da je Barcelona u ozbiljnoj krizi. Trener Koeman je nakon razgovora s Messijem u petak, nazvao još neke igrače poput Suareza, našeg Ivana Rakitića i Busquetsa kojima je poručio da mu ili nisu potrebni (Suarez, Rakitić) ili da ih ne vidi kao startere u sljedećoj sezoni (Busquets). Sve je to samo nastavak krize koja je eskalirala nakon velikog poraza od Bayerna u četvrtfinalu Lige prvaka (8:2).