Iznenađujuće ime sjeda na klupu PSG-a

thiago motta
Francuski prvak PSG trebao bi u narednoj sedmici imenovati novog trenera, a prvi favorit za tu poziciju postao je nekadašnji fudbaler ovog kluba Thiago Motta. Parižani su pregovarali s brojnim poznatim trenerima, no na kraju se 40-godišnji stručnjak iznenada pojavio kao opcija broj jedan za ovaj tim.

 

Thiago Motta postao je glavni favorit za klupu francuskog prvaka PSG-a. Ovaj 40-godišnjak iznenada je došao na mjesto prvog kandidata za preuzimanje pariškog kluba i to nakon što su pregovori s brojnim poznatim licima propali.

Julian Nagelsmann je bio čovjek s kojim se pregovaralo u posljednje vrijeme. Dogovor međutim nije postignut, kao ni ranije s Luisom Enriqueom, te brojnim drugim opcijama.

Na kraju se rukovodstvo PSG-a odlučilo okrenuti Thiagu Motti. On je postao favorit za klupu francuskog prvaka i u narednim satima se očekuje finalizacija posla.

Motta bi tako iznenada mogao doći na klupu jednog od najjačih timova Evrope i to bi za njega definitivno bio veliki izazov. Italijan je trenutno pod ugovorom s Bolognom, a ranije je vodio Speziju i Genou.

Trenersku karijeru 40-godišnjak je počeo upravo u PSG-u. Tu je u sezoni 2018/2019 vodio juniorsku ekipu, a kao fudbaler je od 2012. do 2018. godine nosio dres pariškog velikana i odigrao je 232 utakmice za klub s Parka Prinčeva.

U bogatoj karijeri igrao je za Inter, Genou, Atletico Madrid i Barcelonu, gdje je 2001. godine počeo profesionalnu karijeru.

Thiago Motta sprema revoluciju: Uveo taktiku 2-7-2, golman mu nije na golu!

Bivši fudbaler PSG-a Thiago Motta se po završetku igračke karijere odmah dao u novi posao, gotovo bez ijednog dana predaha.

On je kao trener juniora PSG-a odlučio da osavremeni fudbal i da predložio je formaciju 2-7-2 i igrao bi bez golmana. Mladi trener je pokušao objasniti svoje zamisli i famoznu formaciju.

"Ne volim te brojeve u sistemu. Oni mogu da zavaraju, to su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stolni fudbal pa da su igrači fiksirani za jedno mjesto, oni se stalno kreću", započeo je Motta, te nastavio:

"Možete biti vrlo ofanzivni u formaciji 5-3-2, a isto tako i defanzivni u sistemu 4-3-3. Sve to zavisi od kvalitete igrača i njihovog ponašanja na terenu. Formacija 2-7-2? Prošle sedmice smo igrali utakmicu gdje smo izašli sa tom postavom...".

Novinar ga je u tom trenutku prekinuo upitavši ga šta je s golmanom i zbog čega on nedostaje ekipi.

"Ne nedostaje golman, da se razumijemo. On je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač obrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru naprijed, a napadači su prva linija obrambenog pritiska na protivnika", rekao je Motta, šta god to značilo i izgledalo u praksi.

U profesionalnoj karijeri još uvijek ovakav sistem igre nije isprobao i sigurno to neće učiniti ni u Parizu.