Je li Guardiola najavio odlazak iz Manchester Cityja? “Osjećam kao da je posao gotov…”

,

Daily Mail objavio je da Engleski fudbalski savez vidi Pepa kao nasljednika izbornika Southgatea.

Manchester City je s visokih 4:0 svladao Fluminense i prvi put osvojio naslov Svjetskog klupskog prvenstva. 52-godišnji Pep Guardiola četvrti je put podigao trofej namijenjen najboljem klubu na svijetu. Španski trener prethodno je pobjeđivao s Barcelonom 2009. i 2011. te s Bayernom 2013. Sada je postao prvi trener s četiri naslova Svjetskog klupskog prvenstva, prenosi Bild.

Međutim, njegove riječi nakon velikog uspjeha natjerale su navijače Građana da se zamisle:

“Želim reći da se osjećamo kao da smo zatvorili jedno poglavlje osvajanjem Svjetskog klupskog prvenstva. Osvojili smo sve naslove. Osjećam se kao da je posao gotov, da je sve završeno. Tako sam ponosan na ovaj klub! To je nešto što nijedna druga engleska ekipa nije postigla.”

City je osvajanjem ovog takmičenja kompletirao veličanstvenih pet trofeja u jednoj sezoni – nakon uspjeha u Ligi prvaka, engleskom prvenstvu, FA kupu i Evropskom superkupu.

U novembru 2022. Guardiola je ponovno produžio ugovor u Manchesteru do 2025. Već u ljeto su Guardian i drugi engleski mediji objavili kako je isključio mogućnost da tamo ostane i dalje. Nedavno su se pojavile glasine da je Guardiola već u svojoj posljednjoj sezoni. Primjerice, engleski Daily Mail objavio je da Engleski nogometni savez vidi njega kao nasljednika izbornika Garetha Southgatea.

Mnogi navijači isprva nisu očekivali da će Španac tako dugo ostati u Cityju kada je preuzeo kormilo 2016. Prethodno je četiri godine proveo u Barceloni (2008. do 2012.) i tri sezone u Bayernu (2013. do 2016.).