Je li vrijeme za kalkulacije: Prvak BiH mogao bi biti povlašten u narednoj sezoni Lige prvaka?

.
Okončano još jedno prvenstvo

 

Fudbaleri Tobol Kostanaya novi su prvak Kazahstana, nakon što su mimo svih očekivanja uspjeli okončati sezonu ispred apsolutnog favorita Astane.

Tobolu je ovo tek drugi naslov u historiji, te će svoju zemlju predstavljati u Ligi prvaka u sezoni 2022/2023. Već je sasvim izvjesno da Tobol neće biti nosilac u Ligi prvaka, jer ima koeficijent od 4.500.

Glavni kandidat za naslov prvaka BiH, mostarski Zrinjski, ima koeficijent od 7.000 te bi vrlo lako mogao biti nosilac u prvom pretkolu Lige prvaka naredne sezone. U sličnoj situaciji je Sarajevo, koje ima koeficijent od 7.250, s tim da Sarajevo jako teško može doći do titule prvaka BiH.

Tuzla City je jedini tim mimo Zrinjskog koji se realno može nadati tituli prvaka BiH, a Tuzla nikad nije igrala Evropu i definitivno ne bi bila nosilac.

Pored Kazahstana, ranije su završena i prvenstva u Republici Irskoj, Bjelorusiji, Farskim Otocima te Islandu. Zrinjski je bolji od svih timova po koeficijentu osim prvaka Irske Shamrock Roversa, dok je Sarajevo bolje od svih prvaka u ovim zemljama.