To je pravi gazda. I kad klubu ne ide, on mu je “ubrizgao” više od 230 miliona maraka!

Foto: Facebook
Vlasnik Evertona Farhad Moshiri ubacio je još 100 miliona funti (više od 234 miliona maraka) u slavni engleski nogometni klub, objasnivši da to pokazuje njegovu predanost u turbulentno vrijeme, dok ekipa pada prema zoni ispadanja Premier lige.

Novčana injekcija pretvorila je posudbu u vlasnički kapital, čime je Moshiri povećao svoj udio u Evertonu na 94 procenta stjecanjem daljnjih 33.333 dionica putem svog Blue Heaven Holdinga.

“Obećavam vam da se moja odlučnost da doprinesem Everton neće pokolebati”, rekao je Moshiri u pismu navijačima, što su rijetki javni komentari iranskog poslovnog čovjeka koji je potrošio gotovo 516 miliona funti na transfere otkako je kupio većinski udio u klubu u 2016.

Everton je ostvario ukupni gubitak od 265 miliona funti u posljednje tri finansijske godine, što je utjecalo na sposobnost kluba da troši izvan sezone.

Neuspjeh u značajnom jačanju tima doveo je do pada rezultata pod vodstvom Rafe Beniteza, koji je u nedjelju dobio otkaz nakon samo jedne polusezone na toj poziciji.

Dok Everton traži novog menadžera, Duncan Ferguson – pomoćnik Beniteza i ranijih menadžera u klubu – vodit će ekipu, počevši od prvenstvene utakmice kod kuće protiv Aston Ville u subotu.

“On je izvanredan čovjek,” rekao je Moshiri o Fergusonu.

“Znam da će dati sve od sebe u vođenju tima, jer je to učinio impresivno tokom svoje čarolije kao privremenog šefa u decembru 2019. Razumijem frustraciju koju osjećaju svi koji vole Everton zbog naše nedosljedne forme u posljednjim sezonama.”