Jedan od najboljih Poljaka otjerao brata iz reprezentacije: Ne mogu zamisliti da igram s njim u istom timu

košarka
Mateusz Ponitka s prosječno 13 poena po meču jedan je od najboljih Poljaka na olimpijskom prekvalifikacionom tuniru.

 

Poljska će u finalu igrati protiv selekcije Bosne i Hercegovine, a bit će potrebno da izabranici Adisa Bećiragića posebnu pažnju posvete Ponitki, koji po utakmici bilježi još 6,8 asistencija i isto toliko skokova.

Ponitka je bio najbolji Poljak i na Eurobasketu prošle godine kada je poljski nacionalni tim stigao do polufinala i bio najveće iznenađenje tunira. A malo je nedostajalo da ne zaigra za reprezentaciju sukoba s bratom Marcelom, također reprezentativcem Poljske.

Selektor Poljske Igor Miličić morao je birati između Mateusza i Marcela, a na kraju se odlučio za Mateusza...

Prva violina tima je pred početak prošlogodišnjeg Eurobasketa jasno je kazao da neće igrati na Eurobasketu ako u timu bude njegov brat Marcel Ponitka, košarkaš Zaragoze. Njh dvojica su godinama na "ratoj nozi" i nije postojala nikakva šansa da zajedno nose reprezentaciju na Eurobasketu.

Mateusz Ponitka za poljske medije otkrio je šta se dešavalo između njih i kako su u sve upleteni i roditelji.

- Želim da ispričam o sukobu ne samo sa mnom, već i sa cijelom porodicom, u kojem Marcel i naši roditelji neprestano prave žrtve jedni od drugih. Otišao sam sam od kuće sa 19 godina. Od tada su roditelji stalno vrijeđali suprugu i mene, a kasnije im se pridružio Marcel. Predugo sam ćutao o svemu i nikad nisam govorio o Marcelu. Ljudi obožavaju Marcela, ali niko ne zna istinu koju sada treba reći - rekao je jednom prilikom Meteusz Ponitka.

- Dobio sam ultimatum od roditelja: "Ili oni ili moja žena". Izabrao sam ljubav i osobu koja brine o meni svaki dan posljednjih 10 godina. I onda je krenula njihova osveta. Moji roditelji su u sukobu sa cijelom porodicom osim jednog strica koji živi na selu i nije u potpunosti svjestan šta se desilo - ispričao je poljski košarkaš.

Mateusz Ponitka kaže da su njegovi roditelji pisali uvredljive komentare o njima na internetu, da je upozorio brata Marcela da će roditelji učiniti sve da ga izoluju jer nije uradio ono što su oni zacrtali.

- Marcel je izabrao drugačiji put. Ipak, kad mu je bila potrebna moja pomoć, uključujući i finansijsku, nikad ga nisam odbio. U ovom trenutku ne postoji način da se okonča sukob i ne mogu da zamislim da igram s njim u istom timu.