Jesu li Messi i Ronaldo najbolji pokazatelj kakva veličina je Edin Džeko?

.
Večeras ima šansu za krunu klupske karijere

 

Edin Džeko večeras ima šansu da ispiše najljepšu stranicu u knjizi svoje klupske karijere. Jesu li Cristiano Ronaldo i Lionel Messi zapravo najbolji pokazatelj kakva je veličina Edin Džeko i šta Bosna i Hercegovina ima?

Večeras u Istanbulu od 21 sat finale Lige prvaka igraju Manchester City i Inter, a biti će to prvo finale elitnog takmičenja za kapitena reprezentacije Bosne i Hercegovine, Edina Džeku.

On će biti četvrti igrač iz Bosne i Hercegovine koji će biti u finalu, nakon Elvira Baljića, Hasana Salihamidžića i Miralema Pjanića, te će imati mogućnost da bude treći koji je osvojio titulu, s obzirom na to da je Pjanić poražen u finalu s Juventusom.

Dijamant je svakako najbolji fudbaler kojeg je reprezentacija Bosne i Hercegovine imala, no na međunarodnom klupskom nivou nije osvojio do sada niti jedan trofej.

Bio je prvak Njemačke s Wolfbusrgom, dva puta prvak Engleske s Manchester Cityjem uz još drugih trofeja u Engleskoj i Italiji, no svakako bi osvajanje Lige prvaka bilo kruna na njegovu sjajnu klupsku karijeru.

Kada se uzme u obzir da je prije skoro tri mjeseca Džeko napunio 37 godina i da se i za večeras najavljuje u startnoj postavi, onda taj uspjeh još više dobija na značaju.

Ako u obzir uzmemo da je u njegovim godinama Cristiano Ronaldo u Saudijskoj Arabiji kao i Karim Benzema s 35, a Lionel Messi s 35 u Sjedinjenim Američkim Državama, to je definitivno dokaz Džekine dugovječnosti, ali i veličine.

Malo je igrača poput njega i, naprimjer Luke Modrića, koji i u tim godinama igraju na visokom nivou, te Bosna i Hercegovina zaista mora biti ponosna što ima jednog takvog fudbalera.

Igrom sudbine, Džeko će u finalu po prvi put igrati protiv svog bivšeg kluba, Manchester Cityja, te je jasno da je samim tim motiv još i veći, ako veći i može biti od samog trofeja prvaka Evrope.