Još nijedna atletska staza na svijetu nije bila ove boje: Pariz će se pamtiti

ć

Atletska staza na Olimpijskim igrama u Parizu bit će jedinstvena ljubičasta, objavila je italijanska tvrtka Mondo koja dorađuje završni pokrov koji će sljedeći mjesec biti postavljen na Stade de France.

Francuz Kevin Majer (Mayer), Šveđanin Armand Duplantis, Amerikanac Šakari Ričardson (Sha'Carri Richardson) i druge atletske zvijezde vjerojatno ne poznaju Albu, miran gradić u sjevernoj Italiji, okružen vinogradima iz kojih se proizvodi čuveni Barolo. Tu je sjedište Monda, porodičnog poduzeća koje je postalo svjetska referenca u sportskim podlogama i opremi, posebice u atletici.

- Naša olimpijska historija započela je 1976. u Montrealu, a u Parizu će to biti naše 13. Olimpijske igre - kazao je Mauricijo Stropijana (Maurizio Stroppiana), potpredsjednik sportskog odjela Monda i sin jednog od dvojice osnivača. Iza njega, u dugoj i impozantnoj proizvodnoj liniji, tehničari nadziru proizvodnju Mondotracka EB, najnovije podloge, koja će od 1. do 11. avgusta biti staza za 46 od ukupno 48 atletskih događaja Olimpijskih igara 2024., budući da se maratoni odvijaju na cesti u krugu između Pariza i Versalja.

Umjesto oker boje, ili terakote u žargonu proizvođača opreme, koja se tradicionalno koristi za atletska natjecanja, pariški organizatori odlučili su se za ljubičastu boju, nezabilježenu u povijesti Olimpijskih igara.