Još tri utakmice i na ovom mjestu će se igrati najjača liga svijeta!

.
Potrebna su dva čuda

 

Fudbalska sezona ulazi u završnicu te je ostalo da se otklone sve nepoznanice. Koliko su zanimljive borbe za prvaka, podjednako su interesantna i takmičenja u nižim ligama.

Regularni dio nezavnično najkvalitetnije druge lige na svijetu okončan je ovog vikenda. Iz Championshipa su se u Premiership plasirali Fulham i Bournemouth, dok će u play-offu igrati Huddersfield - Luton i Nottigham - Sheffield United.

Po prvi put u svojoj historiji u Premiershipu bi mogao zaigrati i Luton, do tog dostignuća su preostale tri utakmice. Dvomeč protiv Huddersfiela i eventualno finale play-offa na Wembleyu.

 

 

Luton svoje domaće mečeve igra na stadionu Kenilworth koji je zaista specifičan i definitivno bi bio najčudniji u popularnim Ligama petice.

Ovaj stadion je sagrađen davne 1905. godine, u međuvremenu Luton je postajao sve urbaniji pa je danas teren doslovno ograđen kućama i zgradama.

 

 

Na stadion se ulazi kroz zgradu i ispod prozora tuđih domova što gostovanje na stadionu kapaciteta 10.000 sjedećih mjesta zaista čini jedinstvenim.

Interesantno da ovaj stadion ima pet tribina. I dok su četiri tribine u liniji sa terenom, četvrta tribina koja se nalazi u uglu je dijagonalna, tačnije u ravni je sa prugom koja prolazi pored ovog neobičnog zdanja.

 

 

Posebno je zanimljiv ulaz za gostujuće navijače koji prvo uđu u haustor zgrade, te se zatim stepenicama zapute do svog mjesta na tribini.

Rekordna posjeta je zabilježena prije šest decenija kada je na stadionu bilo 30.069 gledatelja u meču FA Cup. Nakon što su 1991. godine postavljene stolice kapacitet je značajno smanjen.

Keniworth je jedan od prvih stadiona sa umjetnom travom u Engleskoj koja je postavljena prije 30 godina.

Inače, Luton ne bi trebao igrati još dugo na ovom stadionu pošto je 2019. godine dobio dozvolu za izgradnju svog novog doma u drugom dijelu grada s kapacitetetom 17.500 sjedećih mjesta.