Kad je Pele pohodio Koševo

Edson Arantes do Nasimento, mnogo poznatiji kao Pele, ovih dana ponovo se našao pod svjetlima reflektora u Parizu.

Iako bolestan, došao je na druženje s Kilijanom Mbapeom (Kylian Mbappe), prema prognozama mnogih stručnjaka, budućim najboljim igračem svijeta.

Šest titula 

Prilika je to da se prisjetimo fantastičnog Brazilca, za kojeg i danas mnogi tvrde da je najbolji fudbaler svih vremena.

Nakon što je pedesetih godina prošlog vijeka počeo igrati, već sa 16 godina i devet mjeseci postigao je prvi gol za reprezentaciju Brazila, u meču protiv Argentine. U nastavku bogate karijere sa Brazilom je osvojio tri svjetska prvenstva a sa svojim klubom Santošom šest titula državnog prvaka.

Godine 1968. Santoš je s Peleom osvojio Interkontinentalni superkup i kao osvajač tog trofeja stigao na - sarajevski stadion Koševo. Naime, prije nepunih 50 godina, Željezničar je odigrao prijateljsku utakmicu sa Santošom, kojeg je predvodio Pele, najbolji fudbaler svijeta.

Povod za tu utakmicu je bio 47. rođendan tima s Grbavice a na Koševu, po kišnom vremenu, skupilo se oko 30.000 gledalaca. Željezničar je poveo u 45. minuti preko Josipa Bukala, konačnih 1:1 je u 78. minuti postavio Pele.

- Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje - izjavio je tada Pele.

Enver Hadžiabdić, nekadašnji sjajni fudbaler Željezničar, prisjetio se tih trenutaka, prenosi sport.avaz.ba

- Bila je to sretna okolnost za nas, da nam u goste dođe najbolji igrač svijeta u tom trenutku. Odigrali smo neriješeno, a Pele nam je dao izvanredan gol. Primio je loptu na prsa i šutirao iz okreta, majstorski. Nisu Brazilci bili vanzemaljci u odnosu na nas, fizički nisu bili superiorni, ali poznato je kakvi su bili tehničari, majstori. I tada, kao i danas, imaju milione profesionalnih fudbalera. No, znalo da ne vole previše trenirati i igrali su više na taj svoj talent – govori Hadžiabdić.

Pele je, međutim, odskakao.

- U to vrijeme bio je vanserijski igrač. Rodio se s talentom, imao je fizičke predispozicije, visprenost i taj nevjerovatni dribling. U ono vrijeme fudbaleri nisu bili atlete kao danas. Današnji fudbaleri igraju mnogo više fizički, a trče gotovo dvostruko više. Nekad je prosjek bio 5-6 pretčanih kilometara po utakmici, a danas je 12-13. Ranije se viđalo mnogo više lijepih poteza, driblinga, a sada je odlučujuća fizička sprema – kaže Hadžiabdić.

Željezničar je za taj meč dobio posebno pojačanje, Vahidina Musemića, centarfora Sarajeva.

- Prije nego što će Željo igrati sa Santošom, Sarajevo je igralo protiv tadašnjeg SSSR-a, a nama su pojačanja za taj meč bili Mišo Smajlović i Ivica Osim. Tako da sam tada uzvratio i pojačao Želju, a Pele je na mene ostavio izvanredan utisak. Divan je čovjek, družio se s nama, fotografirao, a u to sam se ponovo uvjerio jer sam u nekoliko navrata igrao protiv njega. Dugo vremena bio je najbolji na svijetu, ali moje mišljenje je da ga je Lionel Mesi (Messi) ipak prevazišao – rekao je Musemić.

Dobro se nosili 

Koliko god da je ta utakmica bila prijateljska, danas potpuno nestvarno zvuči podatak da je Željezničar odigrao neriješeno protiv aktuelnog prvaka Brazila i Svijeta.

- Nosili smo se s njima pristojno, a o tome najbolje svjedoči krajnji rezultat – dodao je Hadžiabdić, koji se, kako kaže, osjeća odlično nakon uspješne operacije srca obavljene prošle godine.

Kako je dobio nadimak

Rođen u mjestu Tres Korakoeš, Pele je odrastao u siromaštvu, kao i većina brazilskih fudbalera. Svoj slavni nadimak Pele najvjerovatnije je dobio po portugalskoj riječi pelado, što znači bosonog.

Njegov otac Žoao Ramos do Nasimento (Joao), također, je bio fudbaler, poznat pod imenom Dondinjo. 

Nakon što je zbog povrede morao prekinuti karijeru, Dondinjo je vrlo brzo primijetio da ima nadarenog sina i učio ga je da igra što više lijevom nogom, kako bi i s njom bio jednako spretan kao i desnom.

Željezničar - Santoš 1:1

Stadion Koševo: 19.09.1969. Gledalaca: 30.000. Strijelci: 1:0 - Bukal (45), 1:1 - Pele (78).

ŽELJEZNIČAR: Radović, Hrvat, Bećirspahić, Saračević, Hadžiabdić, Bratić, Jelušić, Osim (Deraković), Bukal, Musemić (Janković), Bajić (Kojović).

SANTOŠ: Gilmar, Lima, Delgado, Kamargo, Turkao, Leo Oliveira, Negreiroš, Maria, Edu, Pele, Abel.

16

godina i devet mjeseci imao je Pele kada je postigao prvi gol za Brazil