Kada je bilo najpotrebnije Željo je bio najgori

Zrinjski je pobjedom protiv Širokog Brijega i teoretski riješio sve dileme oko prvaka, a u prilog im je išao i poraz Željezničara u Bijeljini od Radnika (1:0). Željezničar je pred početak Lige za prvaka bio u dobitnoj poziciji i činilo se da Plavi jurišaju ka svojoj novoj tituli.

Prije nekoliko kola mnogi su vjerovali da se era Zrinjskog završava, ali Plemići su vjerovali do kraja. Slobodno se može reći da je Željo titulu izgubio u posljednjih pet utakmica u kojima su Plavi s Grbavice osvojili samo tri boda.

S druge strane, Zrinjski je u isto toliko utakmica osvojio čak deset bodova više od Želje. Po ovom parametru u posljednjih pet kola od svih ekipa u Ligi za prvaka Željezničar je osvojio najmanje bodova, a ispred je i Krupa koja je u pet utakmica upisala četiri boda.

Loši rezultati Plavih počeli su u četvrtom kolu Lige za prvaka kada je Željo golom golmana Vedrana Kjosevskog izvukao samo bod na Grbavici protiv Širokog (1:1). U narednom meču Plavi su odigrali 0:0 protiv Sarajeva, a zatim je stigao šokantan poraz u Krupi (2:0) koji je vjerovatno i prelomio sezonu.

Nakon toga Željo je posljednji voz za titulu želio uhvatiti pred domaći navijačima upravo protiv Zrinjskog. Iako su Plavi u dva navrata vodili na kraju je utakmica završena rezultatom 2:2, a Plemići su zadržali tri boda prednosti. Dileme oko prvaka BiH riješene su u ovom kolu kada je Zrinjski po treći put zaredom osvojio pehar i nastavio dominaciju

 

tablica