(VIDEO) Kako i 15 godina kasnije Newcastle profitira od kultnog filma Goal

Mnogi se sjećaju kultnog filma u kojem dječak Santiago Munez sa siromašnom meksičkom porodicom ilegalno pređe u SAD, a 10 godina kasnije radi kao kuhar u kineskom restoranu u Los Angelesu usput trenirajući amaterski nogomet.

Sanjao je o tome da postane nogometna zvijezda, što mu se na kraju i ostvarilo. Otišao je na probu u Newcastle i tamo stekao status zvijezde.

U filmu se pojavljuju legende poput Alana Shearera, Zinedinea Zidanea, Raula i Beckhama, a rađen je u saradnji s FIFA-om i pokazuje put igrača od trnja do zvijezda.

Film je imao i dva nastavka, ali i veliki utjecaj kada je Newcastle u pitanju.

Trenutni veznjak Newcastlea Isaac Hayden ranije je otkrio da je upravo film i uloga mladog Meksikanca u njemu zapravo bila njegova inspiracija kad je došao u Newcastle.

"Volio sam taj film. Bio sam ludi ljubitelj nogometa, gledao sam ga cijelo vrijeme i naravno da sam zbog toga i odabrao St. James Park", kazao je.

„Sjećam se da sam razmišljao: 'Jao, to mora biti sjajno mjesto za igrati i postizati golove'. Tako je sve počelo", dodaje Hayden.

"Pretpostavljam da sam oduvijek osjećao povezanost s klubom od tada. Ne znam kad sam zadnji put gledao film, ali ta sjećanja su mi se zaglavila. Sada mogu reći da sam postigao pogodak na istom mjestu kao i Santiago!", istakao je Hayden.

Bivši napadač Papiss Cisse jednom je prilikom rekao da ' film tjera ljude da žele igrati za Newcastle' nakon što je pogledao isti na DVD-u nakon njegovog dolaska 2012. godine.

I drugi igrači poput Jonasa Gutierreza i Islama Slimanija, koji su film gledali kao tinejdžere u Argentini, odnosno Alžiru, također su istog razmišljanja.