Kako su igrali Zmajevi za vikend: Džeko blista, još četiri strijelca, Pjanić povrijeđen

.
Nova pauza zbog okupljanja reprezentacija je sve bliže, a bh. nogometaši su i ovoga vikenda imali obaveze u svojim klubovima i odigrali prilično dobro.

Selektor Ivaylo Petev u četvrtak je objavio spisak reprezentativaca za utakmice protiv Kazahstana i Ukrajine, pa ćemo se u pregledu vikenda baviti isključivo igračima koji su pozvani.

Ono što navijače BiH raduje iz vikenda u vikend, odlična je forma kapitena Edina Džeke. Bh. napadač blista nakon prelaska u Inter, a u derbiju šestog kola Serije A pogodio je u remiju s Atalantom rezultatom 2:2. To je za Džeku bio peti gol u šest prvih kola u dresu Intera, a upisao je i jednu asistenciju.

Nije samo Džeko bio među strijelcima ovoga vikenda, već ih je bilo širom Evrope. Odličan nastup upisao je Smail Prevljak u pobjedi na gostovanju Beerschotu rezultatom 3:0. Bh. napadač je upisao po jedan pogodak i asistenciju.

 

Trojica veznjaka na spisku selektora Peteva postizali su golove. Mario Vrančić briljira u Stokeu i postigao je prelijep pogodak u pobjedi nad Hullom rezultatom 2:0, a strijelci su bili Adi Nalić u pobjedi Malmoa nad Orebrom rezultatom 5:1, kao i Miroslav Stevanović u remiju Servettea i Lausannea rezultatom 1:1. Asistent u dresu Dinama bio je Amer Gojak koji je odigrao pola sata protiv Slavena.

Preostala dvojica bh. napadača sa spiska Ermedin Demirović i Luka Menalo ušli su u igru u drugim poluvremenima utakmica. Demirović je igrao 20 minuta u pobjedi Freiburga nad Augsburgom, dok je Menalo igrao pola sata za Dinamo protiv Slavena

Od bh. vezista po 90 minuta igrali su Almedin Ziljkić za Olimpiju u porazu od Radomlja, kao i Gojko Cimirot u porazu svog Standarda. Stjepan Lončar je igrao sat vremena u pobjedi protiv Ujpesta, dok je svakako najgora vijest po bh. nogomet povreda Miralema Pjanića u dresu Bešiktaša protiv Altaya. Bol u mišiću nije toliko strašan, ali još uvijek se čekaju informacije da li će biti spreman za okupljanje.

Od bh. defanzivaca uspješan vikend imao je Siniša Saničanin u pobjedi Partizana rezultatom 5:0 nad Spartakom u kojoj je igrao svih 90 minuta, koliko je na terenu proveo i Anel Ahmedhodžić u pobjedi Malmoa nad Orebrom rezultatom 5:1. Eldar Čivić je proveo 90 minuta u pobjedi Ferencvaroša nad Ujpestom rezultatom 3:1, a Branimir Cipetić je igrao za Lokomotivu u porazu od Hajduka (0:1). Poluvrijeme je dobio Dennis Hadžikadunić za Rostov, dok je 25 minuta igrao Ajdin Nukić u pobjedi Tuzla Cityja nad Veležom.

 

Mnogo je defanzivaca koji nisu dobili minute proteklog vikenda. Mateo Sušić već sedmi meč zaredom nije igrao za Cluj, dok minute nisu dobili ni Jusuf Gazibegović (Sturm), Sead Kolašinac (Arsenal), Aleksandar Jovičić (Gorica) i Adnan Kovačević (Ferencvaroš).

 

Bh. golman Ibrahim Šehić, kao i vezista Amir Hadžiahmetović, danas igraju svoj meč za Konyaspor na gostovanju Kasimpaši, dok je Nikola Vasilj branio za St. Pauli u pobjedi rezultatom 3:1 na gostovanju Karlsruheru. Kenan Pirić primio je tri gola u porazu Atromitosa od Volosa.