Ko je novi trener Željezničara: Nesuđeni selektor BiH, odbio Sarajevo i umalo srušio Murinja

3232
"Plavi" će biti prvi klub koji će Akrapović voditi u svojoj zemlji

Fudbalski klub Željezničar imenovao je Brunu Akrapovića (57), bivšeg reprezentativca BiH, za novog trenera.

 

Akrapović će tako naslijediti saudijskog stručnjaka Abdulhakima Al Tuvaiđrija (Abdulhakeem Al Tuwaijri) na klupi "Plavih".

Bio sjajan u Bugarskoj

On je dobro poznato ime u BiH. Rođen je u Zenici, a u svojoj igračkoj karijeri, između ostalih, nastupao je za Čelik, Volfsburg i Majnc. Za "A" reprezentaciju Bosne i Hercegovine je sakupio 14 nastupa.

Svoju bogatu trenersku karijeri počeo je u Njemačkoj, a onda je samostalno vodio Val, Solin, Neretvanac, Evropu, Škendiju, Split, Lokomotiv Plovdiv, CSKA Sofiju, Al-Vehdu i Akritas sa Kipra.

Najviše uspjeha imao je sa ekipom Lokomotiv Plovdiv s kojom je dva puta osvajao kup Bugarske (2019. i 2020.), te jedan Superkup (2020.). 
 

Vodeći Lokomotiv Plovdiv imao je priliku suočiti se sa jednim od najboljih trenera ikada Žozeom Murinjom (Jose Mourinho).

Bilo je to u 2. pretkolu Evorpske lige 2020. godine. Totenhem je uz mali "sudijski poguranac" slavio poslije preokreta sa 2:1.

Bruno Akrapović se u prošlosti u nekoliko navrata povezivao s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, a zanimljivo bilo je glasina o preuzimanju Dinamo Zagreba, ali i Sarajeva, ljutog rivala Željezničara.
 

Povezivao se i sa Veležom

Akrapović je i obavio pregovore sa tadašnjim sportskim direktorom Sarajeva Emirom Hadžićem, ali su se u bordo taboru odlučili za Feđu Dudića.

Također, nakon što je Velež raskinuo saradnju sa Nedimom Jusufbegovićem, Akrapović je bio jedan od potencijalnih kandidata za trenera "Rođenih".

Do toga na kraju nije došlo, a Željezničar će biti prvi klub koji će Akrapović voditi u BiH.

Imat će zahtjevan posao, jer "Plave" očekuje pakleno otvaranje proljetnog dijela sezone - Zrinjski, Široki Brijeg i Sarajevo.

Podsjetimo, Željezničar je na pauzu otišao kao 10. tim lige sa 19 bodova, koliko ima i Igman prvi tim ispod crte.

 

Foto : FK Željezničar/Facebook