Ko je u nogometnoj Evropi praktički već osigurao naslov prvaka?

.

Iako nogometna sezona tek ulazi u svoja završna tri mjeseca, u nekim nacionalnim ligama pitanje prvaka praktički je već riješeno, uključujući i talijansku Seriju A.

Nogomet nam donosi pregršt uzbuđenja 365 dana godišnje, no u nekim natjecanjima drame oko odluke o naslovu prvaka baš i nema. To je nešto što je nemoguće izbjeći u sustavu natjecanja u kojem nema doigravanja, s više od 30 odigranih kola, no europski zaljubljenici u nogomet ne bi voljeli da je drugačije.

Pa su tako neke momčadi već početkom kalendarske godine napravile ogroman korak prema naslovu nacionalnog prvaka, čak i u ligama od kojih se očekivala puno veća neizvjesnost.

Istina je, tri mjeseca prije kraja sezone još nema klubova koji su matematički osigurali titulu, no izdvajamo one koji su već napravili dovoljno da u miru mogu čekati proljetni dio svojih nacionalnih prvenstava.

Napoli najdominantniji u Europi

Nogometaši Napolija najugodnije su nogometno iznenađenje ove sezone. Iako su prošle godine ostali bez nekih važnih igrača, poput Kalidoua Koulibalyja i Lorenza Insignea, svejedno briljiraju na terenu iz utakmice u utakmicu i silovito grabe prema tituli prvaka.

Napoli igra toliko dobro da se na njega isplati kladiti u Italiji i u Europi, a nerijetko na Spallettijevoj momčadi prolaze i oklade s hendikepom, jer rijetki se mogu suprotstaviti nebesko-plavima na stadionu Diego Armando Maradona.

Prednost ispred Intera, Rome i Milana odavno je prešla granicu od 10 bodova i već početkom travnja Napoli bi mogao proslaviti titulu prvaka Italije, na koju čeka više od 30 godina.

Olimpija, Dinamo i Crvena zvezda blizu tituli

U našoj regiji također je nekoliko prvenstava blizu konačne odluke o naslovu prvaka. U Sloveniji Olimpija ima ogromnu prednost ispred Celja i ostalih rivala te bi mogla vrlo blizu osigurati još jednu nacionalnu titulu.

Isto vrijedi i za Dinamo u Hrvatskoj, koji možda ne briljira u 2023. godini, ali Hajduk i Osijek postižu još slabije rezultate pa bi sve osim nove titule "modrih" bilo veliko iznenađenje. Slična je situacija i u Srbiji gdje je Crvena zvezda odmaglila Partizanu i bez stresa čeka završnicu sezone.

Kladionica Bet365, kao i mnoge druge vjeruju da smo blizu odluke o tituli prvaka i u Španjolskoj, gdje Barcelona uvjerljivo vodi ispred Reala, a prvo mjesto joj je utjeha za neuspjeh u Europi.

Nema više mnogo drame ni u Škotskoj, gdje se Celtic vratio na tron i ponovo dominira ispred Rangersa, kao što je to mnogo puta bio slučaj u novom mileniju.

Young Boys, Raków i Ferencvaros briljiraju

Među ekipe koje već mogu polako slaviti titulu prvaka spada i švicarski Young Boys, koji je odmaglio Servetteu i konkurenciji te ga nitko neće moći stići ovog proljeća. Slična je situacija u Poljskoj, u kojoj je poput Napolija ugodno iznenadio Raków Czestochowa i teško je vjerovati da ga Legia iz Varšave može dostići u sljedeća tri mjeseca.

U odličnoj poziciji nalazi se i Salzburg koji već deset godina suvereno vlada Austrijom, a veliku prednost ispred ostatka lige ima i mađarski Ferencvaros, još jedan klub koji se u posljednje vrijeme pretvara u vladara svojeg nacionalnog prvenstva.

Danski Nordsjaelland s ugodnom prednošću čeka ključne utakmice u 2023. godini, a lijepu prednost ima i belgijski Genk, koja će se doduše prepoloviti uoči završnih 6 kola, jer takav je sustav natjecanja u Jupiler Pro ligi.

S druge strane, vlada potpuna neizvjesnost u Njemačkoj i Engleskoj, gdje je teško predvidjeti tko će osvojiti naslov prvaka pa nacionalna prvenstva u Europi definitivno imaju još mnogo toga za ponuditi fanovima nogometa, u svom proljetnom dijelu sezone...