Kodro: Kenan nije povrijeđen, Williams i Aduriz imaju prednost

Očekujem još snažniji Velež sljedeće sezone. Selekciji BiH teško je održati kontinuitet dobrih igara, govori proslavljeni bh. napadač za Oslobođenje

Proslavljeni bh. fudbaler i bivši selektor zmajeva Meho Kodro (51) nalazi se u Sociedadu, gdje i živi, a iako nije na klupi nekog kluba, to ne znači da se ne bavi fudbalom.

Naime, Kodro je na početku razgovora za Oslobođenje kazao da radi kao komentator nekih utakmica za određene medije, a uz to se bavi i sportskim savjetovanjem, jer, kako nam je rekao, nemoguće je da bude pasivan.

Atletico je konkurentan

Trenutno nema trenerski angažman. Ponuda je, kaže, bilo, ali nije bio zadovoljan njima jer ne voli avanture. Bivši golgeter Veleža, Real Sociedada, Barcelone, Tenerifea... koji je ne tako davno sjedio na klupi FK Sarajevo i Servetea, aktivno prati fudbalska dešavanja u Španiji i izvan nje.

Ova sezona La Lige nakon desetak odigranih kola pokazuje da bi mogla biti jedna od zanimljivijih u posljednjih nekoliko sezona, s obzirom na to da ni Real ni Barcelona ne briljiraju svojom formom, a u borbu za vrh su se umiješali upravo njegov Sociedad, Atletico, Sevilla...

- Pa iako to ne izgleda sada tako, lično mislim da se samo jedna ekipa može uključiti u borbu za vrh, uz Real i Barcelonu. A to je Atletico Madrid. Ima nezgodnih ekipa, ali mislim da jedino Atletico kvalitetom može da parira glavnom dvojcu koji je sad, istina, u lošoj formi, ali će se vremenom izdići. Oni su ipak favoriti. I Sevilla može da im poremeti planove, smatra Kodro.

Sin Kenan, povremeni bh. reprezentativac, i ove sezone ima problema s minutažom u Athleticu iz Bilbaa, a Mehi je potpuno jasna situacija s njegovim sinom.

- Pa nema tu ništa nejasno, nije u pitanju nikakva povreda i slično... Koliko znam, i sam je trener Athletica rekao negdje da je Williams u prednosti, zatim tu je i veteran Aduriz, a Kenan je tek treći u izboru, nije mu lako trenutno, ali šta se može, objasnio je Meho.

Stabilizacija kluba

O posljednjim dobrim partijama Veleža u Premijer ligi BiH, gdje su se Mostarci stabilizovali i imaju važnu ulogu, Kodro kaže:

- Ovo je sigurno jedna od ljepših poslijeratnih priča kada je taj klub u pitanju. Mogu reći da stabilizacija još traje. Nadam se da će ovi rezultati ostati i da neće stati, a dogodine očekujem da Velež bude još jači.

Kao i svaki istinski navijač zmajeva BiH, i Kodro je pratio nastupe naše selekcije u aktuelnim kvalifikacijama za Euro 2020. i nije mu drago zbog posljednjih rezultata izabranika Roberta Prosinečkog.

- Teško mi je i nezahvalno iz Španije govoriti išta, ali po mom mišljenju ekipe koje ne mogu odigrati dobro dvije utakmice u tri dana imaju probleme u tom nekom emotivnom faktoru. Sad, da li nedostaju želja i motiv kod nekih igrača, sve je moguće, ali ja to ne mogu znati. Ono što znam je da kvalitet posjedujemo, smatra Meho Kodro.