Koliko bi Zmajevi i N/FS BiH mogli zaraditi plasmanom na EURO u Njemačku?

.
Plasman na EURO 2024. godine bi, ne samo obradovao armiju navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine zbog svog prvog nastupa na Evropskom prvenstvu ikada, već bi bh. kući fudbala itekako napunio kasu.

Zmajevi će u martu imati mogućnost da se kroz dodatne kvalifikacije plasiraju na EURO. Bio bi to prvi nastup na velikoj evropskoj sceni, što bi bio veliki sportski uspjeh. Uspjeh bi, međutim bio i finansijski, jer bi Zmajevi u kasu N/FS BiH stigli milioni eura.

Naime, samo za plasman na EURO u Njemačkoj, Savez bi u Bosnu i Hercegovinu vratio 9,25 miliona eura, koliko iznosi nagrada za kvalifikaciju, ali to nije sve.

Svaki koristan rezultat bi sa sobom nosila i dodatnu novčanu nagradu. Naime, remi u grupnoj fazi vrijedi 750 hiljada eura, dok se za pobjedu zaradi dvostruko više, 1,5 miliona.

Kvalifikacija u sljedeći krug takmičenja, osminu finala dodatnih je 2 miliona eura zarade, četvrtfinale nosi 3,25 miliona, a polufinale 5 miliona eura.

Logično, najbogatije nagrade slijede za osvajače Evropskog prvenstva. Najbolja reprezentacija “Starog kontinenta” zaradit će 10 miliona eura, dok će finalisti pripasti 7 miliona.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će utakmice baraža krajem marta 2024. godine. Sam plasman u Njemačku bio bi historijski uspjeh, a finansijka injekcija u doba gradnje hibridnih terena i drugih projekata bila bi sve ono što u Izvršnom Odboru N/FS BiH priželjkuju.