Koliko je Nogometni savez BiH zaradio plasmanom Zmajeva u A Ligu nacija

xx

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Bilinom polju u Zenici selekciju Crne Gore rezultatom 1:0 te kolo prije kraja osigurala prvo mjesto u grupi i povratak u Ligu nacija A. Osim rezultatskog uspjeha, Zmajevi su dodatno profitirali i finansijski.

Naime, UEFA-in nagradni fond za učešće u B Ligi nacija garantuje svakoj od reprezentacija 1,5 miliona eura (oko 3 miliona KM), a pravilnikom je predviđeno da pobjednici grupa svih liga (A, B, C i D) udvostručuju svoju zaradu.

To znači da će Nogometni savez BiH nakon prvog mjesta Zmajeva u grupi 3 B Lige nacija inkasirati čak 3 milona eura (oko 6 miliona KM). Sam prelazak i učešće u narednom izdanju A lige nacija garantuje dodatnih 2,25 miliona eura, a u sve ovo nije uračunata zarada od ulaznica i TV prava.

Prvo mjesto u grupi donijelo nam je i drugi jakosni šešir pred žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo i nominalno lakše protivnike, a osiguralo nam je i plasman u baraž za Euro ukoliko ne bi prošli na prvenstvo kroz kvalifikacije koje slijede.

Zmajevi narednu utakmicu igraju već u ponedjeljak protiv Rumunije, ali taj susret neće imati rezultatski značaj za naš tim s obzirom da smo već osigurali prvu poziciju u grupi.