Kompjuter izračunao kolike su šanse Zmajevima za plasman na Evropsko prvenstvo

zmajevi

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ima 28 posto šansi da se direktno plasira na Evropsko prvenstvo 2024. godine, rezultat je računice statističara iz "We Global Football".

Foto: NS BiH

Naime, specijalizirana stranica je odmah nakon današnjeg žrijeba napravila kompjuterske kalkulacije o tome koja selekcija ima kakve šanse da se nađe među dvije najbolje ekipe u grupi i plasira se u Njemačku na završnicu.

Brojni faktori su dio ove računice, a prema njoj Portugal nema apsolutno nikakve šanse da se ne plasira na Euro iz naše grupe.

Njima su dali 99 psoto šansi za plasman, a zanimljivo da se na drugom mjestu našla Slovačka koja je u našoj grupi izvučena tek iz petog šešira. Njima se daje 38 posto šansi za plasman dalje.

Jedan posto veću šansu (29 posto) od BiH daje se Islandu, dok su Luksemburg (3 posto) i Lihtenštajn (0 posto) potpuni autsajderi.

Projekcija šansi selekcija u našoj grupi:

Portugal 99,44 posto

Slovačka 38,24 posto

Island 29,84 posto

BiH 28,52 posto

Luksemburg 3,96 posto

Lihtenštajn 0,00 posto

Inače, prema njihovoj računici, najveće šanse da se na Euro plasiraju imaju selekcije Portugala, Danske, Švicarske, Srbije, Belgije, Poljske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Češke, Engleske, Španije, Nizozemske, Velsa, Francuske, Švedske, Norveške, Slovenije, Izraela i Slovačke, dok bi se preostala tri tima čekala kroz baraž utakmice u Ligi nacija.