Kondić i slični ne trebaju BiH: Od Džanana Muse se može učiti

.

Pozdravljam one koji vole ovu državu i ovu reprezentaciju, riječi su kojima selektor košarkaške reprezentacije BiH Adis Bećiragić započinje svako svoje obraćanje.

Ovaj tekst je započet tim riječima jer je ovih dana u žižu javnosti dospio Kosta Kondić, bek Igokee, koji je odlučio otići na odmor i tako se ne odazvati reprezentaciji (opet).

I ranije ga je Bećiragić zvao, ali je otpadao zbog povreda. Sada želi odmarati.

Sasvim legitimno, ima pravo na izbor, ali je dokazao da ne želi igrati za Bosnu i Hercegovinu. Takvi nam i ne trebaju.

Pravi primjer su košarkaši koji su se odazvali Bećiragiću uprkos napornim sezonama i velikom broju utakmica. Moramo istaći Džanana Musu, prvu zvijezdu našeg tima koji će odmjeriti snage sa Kiprom i Francuskom.

U nedjelju je osvojio Kup Kralja s Realom. Dok su njegove klupske kolege slavile s predsjednikom Florentinom Perezom, Musa se spakovao i krenuo za BiH - domovina ga je trebala.

U ponedjeljak je stigao u Sarajevo, a već sinoć je bio na raspolaganju reprezentaciji koja je obavila trening u Mejdanu.

Stvarno ne znam koliko sam igrao, mislim da sam bio 80 minuta na terenu - našalio se Musa nakon finala Kupa Kralja.

Igra praktično svako dva-tri dana jer sedmično ima dvije utakmice Eurolige plus onu u španskom prvenstvu.

Međutim, ni to ga nije spriječilo da se ponovo odazove svojoj reprezentaciji. Kondić nije.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina gostuje Kipru 23. februara, a tri dana kasnije dočekat će Francusku u tuzlanskom Mejdanu u okviru kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine. 

 

Foto: KK Igokea / FIBA