Konfuzija u svlačionici Barcelone: Šta se dešava pred najvažniji dio sezone?

.
Xavi je sve uzdrmao

 

Španski mediji javljaju da u svlačionici Barcelone vlada velika zbunjenost. Razlog je, naravno, najavljeni odlazak Xavija Hernandeza.

Za Barcelonu bi ova sezona mogla biti jako bolna. Izgleda da će se završiti bez ijednog osvojenog trofeja.

Španski Superkup je pripao Real Madridu, u Copa del Reyju su braća Williams izbacila Barcelonu i poslali dalje Bilbao.

Što se tiče lige prvi je Real Madrid, a druga Girona i realnije je da manji katalonski tim osvoji Primeru, nego Barcelona.

Liga prvaka ide dobro. Izborena je osmina finala poslije tri godine, u prvoj utakmici je uknjižen remi protiv Napolija (1:1), no teško je očekivati da Barcelona može do trofeja.

Stoga možemo reći da je pred Barcelonom najvažniji dio sezone u kojem se moraju boriti za prolazak dalje u Ligi prvaka. Međutim, vlada opšta zbunjenost.

Xavi odlazi, šta dalje?

Kako prenose španski mediji, fudbaleri Barcelone itekako su zabrinuti zbog najavljenog odlaska Xavija. Mnogi ne znaju šta dalje.

Prema pisanju lista Sport, članovi momčadi osjećaju neizvjesnost uzrokovanu činjenicom da ne znaju ko će im biti trener iduće godine i kamo ide novi projekt.

"Svlačionica se ne može apstrahirati od stvarnosti. Glasine o mogućnosti neke bolne prodaje kako bi se uravnotežila ekonomija ili promjene koje bi se mogle provesti uopće ne pomažu", piše pomenuti list.

Što se tiče novog trenera, glasine ukazuju na mogući dolazak njemačkog trenera (Hansi Flick, Thomas Tuchel ili Julian Nagelsmann), a to bi prijalo igračima poput Roberta Lewandowskog ili Ilkaya Gündogana.

Isto tako, oni mlađi bi na klupi rado vidjeli nekog poput Rafe Marqueza koji bi, u teoriji, bio spreman pokazati više kontinuiteta i pokrenuti Barcelonu, rezultatski, prema naprijed.

Ova situacija, ionako složena sama po sebi, mogla bi postati još "mutnija" ako momčad ispadne iz Lige prvaka u osmini finala. Prva utakmica protiv Napolija u Italiji završila je 1:1, a Sport piše da niko ne smije ni pomisliti na ispadanje.