Košarkašice BiH zvanično zauzele peto mjesto na Eurobasketu

košarka
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zvanično je zauzela peto mjesto na Eurobasketu. Ovim historijskim plasmanom naša selekcija je ujedno izborila i plasman na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se igra naredne godine.

 

Izabranice Gorana Loje danas su u susretu za plasman od 5. do 8. mjesta razbile selekciju Švedske (82:63) te je bilo jasno da će Eurobasket završiti na petoj ili šestoj poziciji.

Prema propozicijama takmičenja nije predviđena posebna utakmica pobjednika za 5., odnosno poraženih za 7. mjesto, već da će se konačni poredak odrediti prema ukupnom skoru na turniru.

Rusija je u meču koji se igrao poslije našeg pobijedila selekciju Španije rezultatom 78:74 te kao i BiH završila turnir s omjerom 4-2. Međutim, BiH ima bolju koš-razliku zbog čega smo prvenstvo okončali na petom mjestu, a Rusija je zauzela šesto.

Večeras se igraju i polufinalne utakmice Eurobasketa u kojima se sastaju Bjelorusija i Francuske te Srbija i Belgija.

Podsjetimo, naša selekcija je osigurala i plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se od 22. septembra do 1. oktobra 2022. godine održati u Australiji.

U kvalifikacijama koje će biti odigrane u februaru 2022. godine učestvovat će 16 reprezentacija koje su zauzele najbolje plasmane na kontinentalnim prvenstvima. Igrat će šest najboljih iz Evrope, četiri najbolje iz Amerike, četiri najbolje iz Azije te dvije najbolje iz Afrike.

Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe, a na Svjetsko prvenstvo će se plasirati po tri najbolje plasirane ekipe iz svake grupe.