Košarkašice stigle u Valenciju, protiv Švedske će biti oslabljene?

asd
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine napustila je Strasbourg i danas stigla u Valenciju gdje će odigrati završni meč ili dva meča Eurobasketa.

Bh. košarkašice su u Strasbourgu odigrale pet mečeva. Pobijedile su Belgiju i Tursku u grupnoj fazi, izgubile od Slovenije, a onda u nokaut fazi dobile Hrvatsku u osmini finala, da bi sinoć izgubile od Francuske u borbi za polufinale.

Slijedi razigravanje za preostale pozicije, a naše igračice u subotu od 18 sati protiv Švedske igraju za plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Za to nam je potrebna pobjeda nad Švedskom u Valenciji, ali brine to što je povrijeđena Marica Gajić. Ona je propustila duel sa Francuskom zbog povrede koju vuče od meča s Hrvatskom i pod znakom pitanja je njen nastup u subotu.

Osim njega, upitna je Irena Vrančić, ali nadamo se da će u preostala dva dana medicinski tim bh. reprezentacije osposobiti sve igračice i da ćemo u najjačem sastavu napasti pobjedu nad Švedskom.

Što se tiče kvalifikacija za SP, igrat će se u februaru i bit će 16 selekcija smješteno u četiri grupe. Imat ćemo realne šanse da izborimo Mundobasket, ali sada je važno fokusirati se na meč sa Šveđankama.

Kakav je put do SP-a?

Naše košarkašice prvo trebaju savladati Švedsku da bi bile među šest evropskih selekcija koje će igrati kvalifikacije. Pored šest selekcija iz Evrope u kvalifikacijama za SP učestvovat će dvije ekipe iz Afrike, četiri iz Južne i Sjeverne Amerike (FIBA prvenstvo Amerike) i četiri iz Azije.

Kvalifikacioni turnir za SP igra se u februaru 2022. godine, a od 16 ekipa, deset će izboriti plasman na pomenuto prvenstvo svijeta, koje je na rasporedu 2022. godine, tačnije od 23. septembra do 2. oktobra u Australiji.

Na Munodbasketu za košarkašice učestvovat će 12 selekcija. Australija kao domaćin i pobjednik Olimpijskih igara u Tokiju izborit će direktan plasman.

Sistem kvalifikacija bi se igrao turnirski, a domaćini i grupe bit će poznate krajem ove godine. Kvalifikacioni sistem bi trebao sačinjavao četiri grupe sa četiri selekcije, gdje bi dvije prvoplasirane i dvije najbolje trećeplasirane izborile plasman na Mundobasket, ali FIBA treba da ozvaniči konačan sistem kvalifikacija u narednom periodu.

Dakle, ako savladamo Švedsku naše košarkašice bi imale lijepu priliku da se plasiraju na Mundobasket. Bili bi među 16 selekcija u kvalifikacijama, deset bi išlo na Mundobasket u Australiju.

Olakšica za našu selekciju svakako bi bila i nova FIBA ranking lista pred žrijeb gdje naše djevojke očekuje ozbiljan skok nakon plasmana u četvrtinu finala Eurobasketa.

Pored navedenog naše djevojke očekuju i kvalifikacije za Eurobasket 2023. godine u Sloveniji i Izraelu, a prilikom žrijeba ćemo imati dobru poziciju.