Košarkaški klub Bosna je prije 42 godine postala prvak Evrope

asd
Košarkaški klub Bosna je na današnji dan prije 42 godine postao prvak Evrope nakon što su Studenti u finalu odigranom 5. aprila 1979. godine u Grenobleu pred 12.000 navijača slavili protiv italijanskog Emersona rezultatom 96:93.

Bosni je to bio prvi nastup na najboljem evropskom takmičenju i malo ko je vjerovao da mogu doći do kraja i osvojiti titulu prvaka. Međutim, Studenti su tada predvođeni legendarnim Mirzom Delibašićem, Žarkom Varajićem i Bošom Tanjevićem ostvarili najveći klupski uspjeh bh. košarke.

Noć je obilježio Varajić koji je postigao 45 poena, što je i danas apsolutni rekord u finalima Kupa šampiona i Eurolige, dok je Delibašić ubacio 30.

Čuvenu generaciju Studenata činili su kapiten Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Boro Vučević, Predrag Benaček, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Svetislav Pešić, Dragan Zrno, Sabahudin Bilalović te Almir Dervišbegović i Sulejman Duraković koji nisu bili među 12 igrača u finalnom susretu.

Bogdan Tanjević je bio trener ekipe, a asistirao mu je Draško Prodanović. Ova generacija ostala je upisana zlatnim slovima, kako u jugoslovenskoj tako i u evropskoj košarci.