Kupa se u zlatu, ugroženim ne da ni marke i kaje se zbog para: "Da se barem nisam smijao Ronaldu"

.
Emmanuel Adebayor u svom elementu

 

Čovjek koji je proglašen najvećom škrticom među fudbalerima, Togoanac Emmanuel Adebayor (38), uživa po završetku igračke karijere. Često putuje po svijetu, obišao je dobar dio Afrike, gdje drži predavanja mladim fudbalerima o tome kako trebaju razmišljati ako postanu profesionalni fudbaleri.

Emmanuel Adebayor poznat je kao velika škrtica što se novca tiče. On je tokom karijere naplatio svoj talenat igrajući za neke od najjačih evropskih klubova i javno je poručio da nikom ne želi davati svoj novac, pa ni onim koji su najviše ugroženi.

"Za one koje pričaju kako ne doniram novac bit ću veoma jasan. Jednostavno je, ne dam novac. Radim šta želim, jedem šta želim i svakako će biti onih koji će govoriti kako ništa nisam donirao", rekao je nedavno Adebayor i dodao je:

"Porede me s Drogbom i Eto'om, ali ja nisam kao oni. Ja sam Emmanuel Adebayor i uvijek ću raditi ono što ja želim", rekao je Adebayor.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Ipak, ovaj 38-godišnji Togoanac žali što tokom karijere nije više trenirao. Razlog je naravno novac i slava, pa je mladim fudbalerima u Keniji gdje je nedavno bio savjetovao da rade žestoko kako bi imali više.

"Brinite se o sebi i žrtvujte se za karijeru. Uvijek znajte prioritete. Da sam ja više brinuo o treningu, a manje partijao, imao bih još veću karijeru i vjerovatno bih se borio s Messijem i Ronaldom za Zlatnu loptu", govori Adebayor i nastavlja:

"Nemojte me shvatiti pogrešno. Uživao sam u fudbalskoj karijeri, bila je vrhunska, ali uvijek se pitam šta bi bilo da sam manje partijao, više trenirao i više se trudio".

Otkrio je Adebayor kako su se u Real Madridu saigrači smijali na račun radne etike Cristiana Ronalda.

"Igrao sam s Ronaldom u Real Madridu, a on je bio opsjednut teretanom. Kad god bi on trenirao, mi smo se smijali. Pogledajte ga sad. Potpisao je najveći ugovor ikad u Saudijskoj Arabiji", rekao je Adebayor.

Nekadašnji napadač danas vodi nekoliko biznisa u svojoj zemlji. Ide mu jako dobro, a prema informacijama koje se mogu pronaći, njegovo bogatstvo se procjenjuje na oko 50 miliona eura.

Često se Adebayor hvali onim što ima. Njegova ogromna kuća ispunjena je skupocjenim automobilima, zlatom i nakitom i apsolutno ništa ne želi dijeliti s drugim ljudima.

Emmanuel Adebayor je karijeru počeo u francuskom Metzu. Prvi veliki transfer napravio je 2003. godine kada je postao član Monaca, ali je većinu karijere proveo u Engleskoj.

Od 2006. je bio stanovnik Ostrva. Igrao je za Arsenal, Manchester City, Tottenham i Crystal Palace, te je kratak period 2011. godine proveo na posudbi u Real Madridu.

 

 

Završni dio karijere proveo je u Turskoj (Bašakšehir i Kayserispor) te u paragvajskoj Olimpiji za koju je 2020. godine odigrao samo dvije utakmice nakon čega je zbog pandemije okončao karijeru.