Nakon srebra u Njujorku, zlatnoj Lamiji Balić bronza u Brazilu

Istraživački projekt s kojim je Lamija, u konkurenciji od 752 rada, predstavila našu zemlju tiče se proizvodnje bioplastike iz prirodnih materijala, koja nije štetna za okolinu i organizme

Tim iz Bosne i Hercegovine učestvovao je na prestižnom tradicionalnom 34. međunarodnom takmičenju projekata MOSTRATEC koji je održan od 22. do 24. oktobra ove godine u gradu Novo Hamburgo u Brazilu. 

- Svoju zemlju BiH i svoj Richmond Park Cambridge u Sarajevu, na najbolji način predstavila je učenica Lamija Balić, osvojivši u kategoriji svih internacionalnih projekata bronzanu medalju te u kategoriji nauka o okolišu, takođe bronzanu medalju. Ovome takmičenju prethodila je BOSEPO  naučna olimpijada projekata gdje je Lamija osvojila zlatnu medalju i pravo učešća na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju. Posredstvom BOSEPO olimpijade Lamija je osvojila i srebrnu medalju na međunarodnoj olipijadi “Genius” u Njujorku- saopćeno je iz Richmond Park koledža.

Projekt s kojim je Lamija predstavila našu zemlju je o proizvodnji bioplastike iz prirodnih materijala, koja nije štetna za okolinu i organizme, te se vrlo brzo razgrađuje. Problematika sa proizvodima od plastike je bila povod ovom istraživačkom projektu.

Ove godine, na 34. međunarodnoj olimpijadi MOSTRATEC predstavljena su 752 istraživačka projekta iz SAD,Rusije,Kine i još 18 država. Učenici su imali priliku da predstave svoju zemlju i u okviru “dana kulture” na istom takmičenju.

Još jednom se pokazalo da je investiranje u mlade najbolja investicija.