Lana Pudar ovog jutra kreće u borbu za svjetski tron, sve utrke SP-a u TV prijenosu

,

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar danas će zaplivati na Svjetskom prvenstvu u Dohi, pošto su na rasporedu kvalifikacije u disciplini 200 metara delfin.

Katar i Doha domaćini su Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima koje se održava od 2. do 18. februara, a naša glavna uzdanica za medalju je, kao i obično, Lana Pudar. No, mlada Mostarka će u Dohi nastupiti u samo jednoj disciplini, svojoj omiljenoj na 200 metara delfin stilom.

Razlog takve odluke je manja povreda ramena. Iako je Pudar željela nastupiti i u disciplini 100 metara delfin, iz njenog stručnog tima procijenili su da je takav potez riskantan i da nema potrebe za nastup jer je obim rada na pripemama bio reduciran.

Povreda je uspješno sanirana, ali je u ovoj fazi sasvim dovoljan nastup na 200 metara delfin.

"Iskreno, do zadnjeg momenta nismo bili sigurni da li uopšte nastupiti na ovom prvenstvu, ali smo na kraju odlučili da se Lana ipak pojavi i zabilježi nastup. Ona je zaista jako željela da nastupi i u disciplini 100 metara delfin. Naročito, jer zbog otkaza nastupa određenog broja plivačica ima drugo prijavljeno vrijeme na ovom prvenstvu. Međutim, naša je odluka da na ovom prvenstvu ubilježi nastup u disciplini samo u disciplini 200 metara delfin i da je to sasvim dovoljno u ovoj fazi njenih priprema, s obzirom na obim i intezitet treninga u prethodnom periodu, kao i na njeno trenutno stanje", poručio je Lanin trener Goran Grahovac prije dolaska na takmičenje.

Lana Pudar će jutros oko 8:40 nastupiti u trećoj kvalifikacionoj utrci. Ukupno će biti tri kvalifikacione grupe sa po osam takmičarki, a kako ih 16 prolazi u polufinale, plasman u drugi krug ne bi trebao biti problem za Lanu Pudar ukoliko je povreda ramena zaista i ostala iza mlade Mostarke.

U slučaju plasmana u polufinale, Lana će već danas nastupiti i polufinale. Dvije polufinalne utrke na rasporedu su od 18:16 i 18:22 danas.

Borba za medalje zakazana je za sutra u 17:02 kada ćemo, svi se nadamo, slaviti novi veliki uspjeh naše sjajne plivačice. Tom prilikom osam najboljih plivačica borit će se za medalje na Svjetskom prvenstvu.

Sve utrke direktno će prenositi BHRT.