Lana Pudar: Želim u Parizu do olimpijske medalje i to ne bilo kakve nego zlatne

.
Naša najbolja plivačica Lana Pudar je u razgovoru za zvaničnu stranicu plivačke federacije istakla da joj je cilj osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Povod za razgovor je bio nastup na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u rumunskom Otopeniju koji se održava od 5. do 10. decembra 2024. godine.

"Ja sam prva iz Bosne i Hercegovine sa evropskom medaljom i koja se plasirala na Svjetski kup što znači mnogo za mene, ali i za moju državu. Moj cilj je da osvojim olimpijsku medalju i to ne bilo kakvu nego zlatnu sljedeće godine u Parizu jer moja BiH čeka na tu medalju gotovo 25 godina pa bi osvajanje odličja bilo nešto ogromno i historijski značajno za moju zemlju", rekla je Pudar te dodala:

"Volim plivanje od prvog dana kad su treneri vidjeli da posjedujem talenat, odmah sam počela trenirati i takmičiti se u mom klubu. Kad sam imala 10 godina, razmišljala sam o plivanju kao o poslu s kojim ću se baviti jer sam počela obarati rekorde u različitim starosnim grupama što je bila velika stvar za mene te sam počela da se vidim u profesionalnom plivanju".

Lana je 2021. godine kao 15-godišnjakinja osvojila zlato i dvije srebrne medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu prije nego li je otišla u Tokyo gdje su se održavale odložene Olimpijske igre.

Osvojila je 19. mjesto na 100 metara, ali je privukla mnoge fanove, a njeno interesovanje za disciplinu delfin je samo raslo jer je na kraju godine u Abu Dhabiju osvojila prvu seniorsku međunarodnu medalju i to svjetsku bronzu u malim bazenima.

Uslijedile su dvije juniorske titule u 2022. godini kao i seniorsko evropsko zlato na 200 metara te nekoliko titula na Mediteranskim igrama.

Insistira da uspjesi opravdavaju teške odluke koje često mora donositi na uštrb svoje karijere.

"Bilo je teško i još uvijek je, imam momente kada želim da prekinem s ovim i da budem normalna djevojka. Nekada želim da izlazim s drugaricama ili da budem kući sa prijateljima i porodicom jer sam uvijek na trening kampovima tako da mi nedostaju. Ipak, onda se sjetim zbog čega radim ovo sve, kako sam dobra i ne želim da prekinem", dodala je Lana te istakla da je Sarah Sjöström bila njen idol u dosadašnjoj karijeri.

"Sarah Sjöström mi je bila idol sigurno. Srušila je sve rekorde u disciplini delfin i od početka mi je omiljena plivačica te moj idol. Prvi put kad sam plivala protiv nje je bilo na Olimpijskim igrama i bila sam izuzetno uplašena jer je bilo teško biti među tim svim svjetskim zvijezdama na mom prvom seniorskom takmičenju ikada. Ipak, svidjelo mi se kako priča sa ostalim plivačicama, kako je razgovarala sa mnom kada sam željela da se fotografišemo i kako je još uvijek jaka čak i nakon dugotrajne karijere", dodala je.

Lana se nada da će ona sada predstavljati neku vrstu idola za mlade plivače u njenoj domovini.

"Ponosna sam na to šta sam ostvarila i svi u mojoj državi me vole tako da je to zaista velika stvar. Zaista volim kada mi mala djeca priđu i kažu da sam njihov idol te da žele biti kao ja. Osjetim veliku podršku i to me motiviše", poručila je mlada plivačica.

Dosad u 2023. godini, Lana je nastupila na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu, Svjetskom prvenstvu u Fukuoki kao i na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu te na Svjetskom kupu u Budimpešti, a sada joj slijedi nastup u Rumuniji na Evropskom prvenstvu u malim bazenima.

"Zaista mi se sviđa Otopeni i želim biti što je moguće bolja. Imamo veliku podršku tako da se nadam da ću ostvariti odlične rezultate, ciljam zlatne medalje na 100 i 200 metara", završila je naša najbolja plivačica.

 

Foto: European Aquatics