Laporta nije ni pomišljao da Xavi postane trener Barcelone, imao je drugog čovjeka u planu

,
Nizozemski stručnjak Ronald Koeman (59) prije tačno godinu dana je dobio otkaz u ekipi Barcelone, a na njegovo mjesto stigao je legendarni Xavi Hernandez koji je još uvijek na mjestu trenera katalonskog velikana.

 

Ronald Koeman proveo je na klupi Barcelone nešto više od godinu dana. Ipak, nakon loših rezultata predsjednik kluba Joan Laporta uručio mu je otkaz, a nakon nekoliko dana za novog trenera imenovan je Xavi.

Međutim, španski list Sport tvrdi kako Xavi nije bio prvi izbor predsjednika Barcelone. Po njihovim informacijama Laporta je namjeravao angažovati čuvenog Italijana Andreu Pirla.

"Joan Laporta je pozvao četiri klupska kapitena i još trojicu bitnih igrača. Saopštio im je kako će otpustiti Nizozemca i kao trenera dovesti Andreu Pirla. Igrači ovu vijest nisu dočekali s oduševljenjem."

"Igrači su saopštili Laporti da im se ta ideja baš i ne sviđa. Bila bi to drastična promjena stila, Pirlo ne govori jezik i nema previše iskustva. Igrači su potom predložili Xavija i predsjednik je zatim razmislio o svom prijedlogu", piše Sport.

Dolazak Xavija dočekan je s oduševljenjem među navijačima. Ipak, rezultati nisu bili na nivou, Barcelona je ostala bez trofeja, a Xavi je za to krivio skroman igrački kadar.

Tokom ljeta je 42-godišnji stručnjak dobio pojačanja. Tim jeste jači u odnosu za narednu sezonu, ali Barcelona je imala popriličnih padova u igri.

Katalonski velikan nalazi se pred ispadanjem iz Lige prvaka. Vrlo je vjerovatno da će igrati Evropsku ligu, što apsolutno niko nije očekivao ove sezone.

S druge strane Andrea Pirlo je trenutno na klupi turskog Karagumruka, a ranije je vodio torinski Juventus s kojim je uzeo Superkup i Kup Italije.

Xavi je kao trener prije Barcelone vodio katarski Al Sadd, a statistički gledano on je trenutno najslabiji trener Barce u proteklih 20 godina.