Legendarni Eric Cantona i životna lekcija Cristianu Ronaldu: "Shvati, nemaš više 25"

sa
Čuveni francuski fudbaler Eric Cantona (56) imao je zanimljiv govor u kojem se dotakao još jedne legende Manchester Uniteda Cristiana Ronalda za kojeg smatra da bi konačno trebao prihvatiti činjenicu da stari i da bi trebao malo usporiti i dati prednost mladim igračima.

Cristiano Ronaldo će u februaru proslaviti svoj 38. rođendan. Međutim, iako je duboko u četvrtoj deceniji života, Portugalac je nedavno potpisao najveći ugovor u historiji fudbala i od Al Nassra iz Saudijske Arabije dobit će 200 miliona eura po sezoni.

Eric Cantona smatra da je Ronaldo trebao imati drugačiji plan za kraj karijere i da nije bilo nikakve potrebe da sebe gura ispred mladih igrača kojima je mogao pomoći.

Cantona je prema Cristianu u svom govoru bio veoma žestok i rekao je svoje mišljenje kako bi fudbalski veterani poput Ronalda trebali raditi.

"Postoje dva tipa veterana: Onaj koji želi igrati svaku utakmicu jer misli da još uvijek ima 25 godina i onaj koji zna da nema 25 i tu je da pomogne mladim igračima znajući da neće igrati svaki meč, no svjestan je da će imati svoju šansu", rekao je Cantona.

"Postoje igrači koji pomažu mladima. Ibrahimović to još radi u Milanu, ranije su to radili igrači poput Ryana Giggsa ili Paola Maldinija".

"Cristianu Ronaldu to nije bitno. On još uvijek misli da ima 25 godina. Nije svjestan da je već star i ne želi prihvatiti činjenicu da više nije mlad. Trebao bi sam sebi reći: "Okay, nemam više 25, ne mogu uvijek igrati, ali mogu pomoći mladim igračima".

"Ne možeš trčati brzo kao s 30 godina i to moraš prihvatiti. To je isto kao kad znaš da ćeš umrijeti jednog dana i jednostavno to moraš prihvatiti. Kraj karijere je kao smrt, a prije nego što umreš, moraš prihvatiti da stariš i da ne možeš više raditi stvari koje si radio", rekao je Cantona.

Ronaldo naravno nikad nije mario za druge. Uvijek je želio biti najbolji od svih i u centru pažnje, a to mu je gotovo stalno polazilo za rukom.

Portugalac će za nekoliko dana upisati prve minute u dresu Al Nassra. Bit će to sigurno veliki spektakl i vidjet ćemo kako će se snaći u dresu novog kluba.

Prethodnih nekoliko mjeseci u Manchester Unitedu za Ronalda su bili veoma teški. Smrt djeteta ga je onemogućila da odradi pripreme s ostatkom ekipe, a na terenu kod Erika ten Haga nije pokazivao ništa i saradnja s njim je okončana u novembru prošle godine.