Legendarni ukrajinski atletičar: Mnogi ruski i bjeloruski sportisti ne znaju da u Ukrajini traje invazija

,
Oni misle da se u Ukrajini ništa ne događa. Navodno je to ono što se tamo govori u informativnim programima, kaže poznati atletičar Bondarenko

 

Bivši svjetski prvak u skoku u vis, Ukrajinac Bohdan Bondarenko, izjavio je da je šokiran što mnogi ruski i bjeloruski sportisti vjeruju da se u Ukrajini ne ratuje. 

Naime, vijesti su u ruskim medijima cenzurisane.

- Oni misle da se u Ukrajini ništa ne događa. Navodno je to ono što se tamo govori u informativnim programima. Oni ne shvaćaju da nas ruska vojska ubija. Misle da to nije istina. Čini se da sportisti iz tih država uopšte ne shvaćaju zašto su izbačeni s takmičenja širom svijeta, kaže Bondarenko za poljski mrežni portal Onet.

Ruske vlasti prate medijske aktivnosti svojih novinara u Ukrajini, a invaziju nazivaju "specijalnom vojnom operacijom koja ima za cilj uništiti neonaciste i narkomane koji su na vlasti u Kijevu".

Bondarenkova majka je ostala u Ukrajini, a supruga i kćerka su izbjegle u Mađarsku dok se on trenutno nalazi u Rimu.

- Svaki dan odlaze u podrum kad započnu s granatiranjem. Provode tamo i veći dio noći, iako je vrlo hladno. Razgovaramo, ali veza često puca. Na izlazima iz grada Rusi pucaju na automobile. Teško je ostati, ali teško je i otići, rekao je Bondarenko.