Legendarnog napadača zadesilo ono najgore: "Srušio mi se svijet, hoću da živim!"

taljan
Bio je najveće iznenađenje na Svjetskom prvenstvu, selektor ga nije ni planirao koristiti, umjesto toga je postao najbolji strijelac turnira i dao je veliki doprinos u osvajanju trećeg mjesta svoje reprezentacije. Nakon penzionisanja život ga uopšte nije mazio.

 

Nakon što se povukao iz fudbala Toto Schillaci (58) je živio nekoliko života, izabran je za gradskog vijećnika u Palermu 2001. dao ostavku dvije godine kasnije), a zatim se vratio kao dobro poznato lice na TV-u zahvaljujući učešću u reality showu "Ostvro poznatih" gdje je bio treći.

Od tada Schillaci nikada nije nestao s ekrana, između učešća na filmu i nekih televizijskih nastupa.

Nedavno je ponovo odlučio da učestvuje u jednom reality programu zajedno sa suprugom Barbarom i to nakon što mu je dijagnosticiran rak crijeva zbog koje je prožiljavao teške trenutke.

"Srušio mi se svijet", rekao je legendarni napadač prisjećajući se vijesti koja ga je u januaru prošle godine bacila u očaj.

"Pao sam u depresiju, bojao sam se smrti. Svašta mi je padalo na pamet, ali srećom to zlo bilo je ograničeno na debelo crijevo, nije oštetio druge organe i uklonjen je."

"Više nemam rektum i sfinkter. Ali između smrti i tih problema, bolje je izabrati nekoliko malih problema."

"Dvaput su me operisali, šest mjeseci kasnije našli su mi tačkicu na vratu, spalili su je. Imao sam hemoterapiju, a danas sam na kontrolama je li sve u redu, ali osjećam se dobro, volio bih nataviti živjeti rekao je ovaj 58-godišnjak.

Ni Schillaci nije bio neosjetljiv na uzbunu Dina Baggia o mogućoj korelaciji između "sumnjivih" smrti mnogih igrača i zloupotrebe lijekova u italijanskom fudbalu.

"Uzimali smo što god su nam dali, ali pod kontrolom liječnika. Povezivanje ovih bolesti s prošlošću? Ne želim ni vjerovati, nadam se da nije tako i želim imati povjerenja u ljekare."

Lijepe riječi Toto je uputio svojoj supruzi Barbari, nezamjenjivom štapu koji ga je podržavao u borbi protiv raka.

"Bila je moja osobna doktorica, u svemu. Uvijek je bila uz mene: nisam htio izlaziti, bio sam depresivan, patio sam, imao sam bolove. Bila je tamo, zgrabila me za kosu i rekla mi da vratim svoj život."

Schillacija se posebno sjećaju stariji ljubitelji fudbalske igre kada je briljirao na Svjetskom prvenstvu 1990. godine. Bio je prvi strijelac turnira sa 6 golova i Azzurrima je pomogao da dođu do trećeg mjesta.