Liga nacija / Zmajevi blizu nagrade od 3 miliona eura, trebaju ispuniti samo jedan uvjet

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, odnosno Nogometni savez BiH, nalaze se na korak od nagrade od tri milione eura.

Upravo toliko novca će „leći“ na račun naše „Kuće nogometa“, ukoliko Zmajevi osvoje prvo mjesto u Ligi nacija, gdje se trenutno nalaze kao lideri Grupe 3, Divizije B.

Povećane nagrade

Europska krovna nogometna organizacija (UEFA) prošle sedmice je objavila da će za 50 posto povećati novčane nagrade za učešće i uspjehe u Ligi nacija.

Za učešće u ovom takmičenju predviđena je naknada od 750.000 do 2,25 miliona eura, ovisno o divziji u kojoj se selekcija takmiči.

Maksimalan iznos koji timovi pobjednici mogu zaraditi u grupnoj fazi su: 4,5 miliona eura za Diviziju A, 3 miliona za Diviziju B, u kojoj je i Bosna i Hercegovina, 1,5 miliona za Diviziju C, i 1,5 miliona za Diviziju D.

Bosna i Hercegovina je u ovom takmičenju ostvarila sve pobjede. S tri trijumfa u Ligi nacija Bosna i Hercegovina će osvojiti milion i po eura, uostalom toliko novca će pripasti i Austriji i Sjevernoj Irskoj.

Dodatna prilika za profit

No, dodatni milion i po eura zarade ostvarit će samo jedan tim – pobjednik Grupe 3i da bi do toga došli Zmajevi imaju samo jedan uvjet – ostati neporaženi u Beču, 15. novembra.

U tom slučaju Bosni i Hercegovini će pripasti nagrada od tri miliona eura, s tim da Zmajevi imaju dodatnu mogućnost da ostvare ekstra prihod u slučaju da budu pobjednici Divizije B i na taj način osiguraju plasman na Europsko prvenstvo preko Lige nacija.