Neopjevani heroj BiH: Senad Lulić igrao za reprezentaciju i kad niko nije htio

Senad Lulić je rođen u Mostaru 18. januara 1986. godine. Najveći dio djetinstva je proveo u Jablanici gdje je načinio svoje prve fudbalske korake. Prvi klub u kojem je igrao bila je jablanička Turbina, a prvi pravi profeionalni angažman imao je u švicarskom klubu Chur 97.

U tri sezone provedene u Churu, Lulić bilježi 24 nastupa bez postignutih golova uz par asistencija, ali pokazuje karakteristike kvalitetnog krilnog fudbalera. Godine 2006., Lulić prelazi u Bellinzonu kojem pomaže da se vrati u prvu ligu švicarskog fudbala.

Nakon dvije sezone u Bellinzoni, Lulić prelazi u Grasshopper, u ljeto 2008. godine. U svom debiju za klub postiže 2 gola protiv albanskog kluba KS Besa u UEFA Intertoto kupu. Nakon dvije godine provedene u Grasshopperu, Lulić dobiva ponude nekoliko klubova, a on se odlučuje za Young Boys.

Godine 2010., Lulić dolazi u Young Boys za oko 500 hiljada eura. U sezoni 2010/11., Lulić biva proglašen za najboljeg igrača tog tima od strane švicarskih novinara. Nakon odlične sezone za Young Boys i postignutih 9 golova na oko 40 utakmica, Lulić dobiva nekoliko primamljivih ponuda za prelazak u Hertu i Werder Bremen, ali se on odlučuje na prelazak u Lazio iz Rima.

U ljeto 2011. godine, Lulić za oko 3 miliona eura potpisuje petogodišnji ugovor sa italijanskim klubomLaziom. Svoj prvi pogodak za Lazio postiže u oktobru 2011. godine na meču protiv Bologne. Svoj drugi pogodak postiže protiv Cagliaryja, a treći u remiju protiv Udinesea na stadionu Olimpico u Rimu. Nakon dobre prve sezone u dresu Lazia, Lulić biva proglašen za trećeg najboljeg igrača BIH te sezone, odmah iza Edina Džeke i Miralema Pjanića

U maju 2013. godine, Lulić postiže jedini gol u utakmici finala italijanskog kupa protiv gradskog rivala AS Rome. Zahvaljujući tom golu, Lazio osvaja svoj ukupno šesti Kup Italije te osigurava direktni plasman u grupnu fazu Evropske lige za narednu sezonu. Nakon ovog uspjeha, Lulić postaje ljubimac navijača Lazia.

U aprilu 2015. godine, Lulić postiže pobjednički pogodak protiv Napolija u polufinalu Kupa Italije, te spašava vlastiti gol na samom kraju meča, spriječivši Lorenza Insignea da postigne izjednačujući pogodak za Napoli.

U januaru 2016. godine, Lulić produžava svoj ugovor sa Laziom do juna 2020. godine.

Lulić je za bh. debitovao 2008. godine protiv reprezentacije Azerbejdžana, kada su svi standardni reprezentativci bojkotovali utakmicu zbog iznenadne smjene selektora Mehe Kodre. Nakon te utakmice nije dobijao poziv sve do augusta 2010. godine, kada ga selektor Safet Sušić ponovo poziva u reprezentaciju. Od tada je standardni reprezentativac BiH. Svoj prvi reprezentativni pogodak postigao je u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2104. godine u Brazilu protiv Latvije, odigrane 7. juna 2013. godine. Svoj drugi pogodak za BIH postiže u utakmici kvalifikacija za UEFA EURO 2016. godine protiv Andore u pobjedi od 3-0.

29. decembra 2017. godine je najavio svoje povlačenje iz reprezentacije, nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Mnogo puta je osuđen od strane bh. javnosti, zbog izjave kako je protumačena na mnogo načina. Naime, lulić je prije utakmice sa Interom, koja se odirala prije nekoliko godina, u tunelu su se sreli Luluć i Handanović, golman Slovenije. Razmjenili su kratku konverzaciju, u kojoj je Lulić Handanoviću rekao kako igranje za reprezentaciju Zmajevima ne pada mnogo teško:

-Kod nas je reprezentacija kao da dođeš malo na odmor. Jedeš kolače, porodica, pokloni… onda idu utakmice i tu si mrtav, Tako je bilo kod nas – rekao je Lulić.

Ipak, sad kad je najteže, novi selektor Duško Bajević je u Luliću prepoznao pravog domoljuba i čovjeka koji je spreman da pomogne svom nacionalnom timu. Lulić će se vratiti, to je potvrđeno sinoć. Hoće li to biti samo ove dvije utakmice baraža, ili će se zadržati malo duže, vidjet ćemo.