Ma kakvi Liverpool i Bayern, lukavi Xabi Alonso već godinama ima plan, ime novog kluba se već zna

.
Španac veoma blizu svog cilja

 

Fudbalska javnost bila je sigurna da će Xabi Alonso ovog ljeta potpisati za Liverpool ili Bayern, no Španac je prije nekoliko dana sve iznenadio izjavom da ostaje u Bayer Leverkusenu. Alonso od početak ima jasan plan i već sada se zna koji klub će biti naredna stepenica za njega kada napusti Apotekare.

Alonso je prije nekoliko dana odlučio na press konferenciji Leverkusena da stane u kraj špekulacijama oko toga da će na ljeto napustiti ovaj njemački klub i karijeru nastaviti u Liverpoolu ili Bayernu.

Liverpool i Bayern su bili u kontaktu sa španskim stručnjakom i željeli su ga silno vidjeti na klupi svog tima, ali je jasno da se to neće desiti.

Španac je javno odlučio da kaže da uopšte ne razmišlja o odlasku iz Leverkusena gdje bilježi sjajne rezultate, te da će sigurno biti na klupi ovog kluba i naredne sezone.

"Imao sam jako dobre razgovore s klubom i saopštio sam im da želim ostati u klubu. Nakon brojnih priča o mojoj budućnosti odlučio sam iskoristiti ovu pauzu, sagledati sve i donijeti odluku. Ovo je najbolje mjesto za mene", izjavio je Xabi prije nekoliko dana.

Leverkusen se nalazi na korak od osvajanje titule prvaka Njemačke, a u igri je još i što se tiče DFB Pokala i Evropske lige. Alonso je na putu da ostvari sezonu za pamćenje, a mnogi vjeruju da bi Leverkusen mogao da tek zablista u punom sjaju iduće sezone.

 

I Alonsu je znao da pozivi iz Liverpoola i Bayerna ne stižu svaki dan i već su ga mnogi vidjeli na klupi jednog od tih velikana, ali od toga još uvijek neće biti ništa.

Međutim, španski mediji jutros pišu da je sve to dio plana koji Alonso ima još otkako je počeo trenersku karijeru. On ide stepenicu po stepenicu i čini se da je svima već jasno šta će biti njegov naredni korak.

Relevo piše da će Alonso ostati u Leverkusenu do ljeta 2025. godine jer je svjestan da će se tada pojaviti mjesto u Real Madridu.

S obzirom da Carlu Ancelottiju ističe ugovor za godinu dana sada je već jasno da bi upravo Alonso mogao biti njegova zamjena. Toga je svjestan i sam Xabi kojem je to, kako piše Relevo, oduvijek bio glavni cilj.

Ponude Bayerna i Liverpoola za njega su bile itekako primamljive, ali je na kraju prelomio da ostane u Leverkusenu kako bi ostao dostupan Florentinu Perezu idućeg ljeta.

Alonso će ostankom u Leverkusenu steći dodatno iskustvo igranja u Ligi prvaka i imati dosta pristojan staž kako bi bio u konkurenciji za trenera Real Madrida. O ponudama Liverpoola i Bayerna je dugo razmišljao, no opcija da bi mogao preuzeti kraljevski klub na kraju je bila presudna.

I u Madridu smatraju da bi Alonso bio pravi nasljednik Ancelottija i predvodnik nove generacije Kraljeva. Ovaj plan "skovan" već odavno jer je Xabi upravo u akademiji Reala počeo svoju trenersku karijeru.

Perez je imao nekoliko kandidata koji su imali isti put, a tu se izdvaja i Raul Gonzales, no Alonso je taj koji se najviše dokazao u prethodnim godinama da je spreman za velike stvar što rezultati iz Leverkusena najbolje pokazuju.