Maestralni Rodriguez održao čas nogometa Poljacima i odveo Kolumbiju do pobjede

Nogometaši Kolumbije savladali su Poljsku u drugom kolu grupe H na Svjetskom prvensvtu rezultatom 3:0 i na taj način ostali u utrci za palsman u polufinale, a briljirao je James Rodriguez sa dvije asistencije.

Početak susreta protekao je u otvorenoj igri obje ekipe, no golmani Szczesny i Ospina nisu imali previše posla.

Kolumbija je povela pet minuta prije kraja prvog poluvremena. Rodriguez je prelijepo ubacio, a Mina u petercu glavom udara loptu ispred Szczesnog i šalje je u mrežu za 1:0.

Kako je završeno prvo, tako je počelo i prvo poluvrijeme. Kolumbijci su opasno zaprijetili preko Rodrigueza, Falcaa i Quintera u prvih desetak minuta drugog poluvremena, ali se rezultat nije mijenjao.

Nakon tačno sat vremena igre Poljaci su dobili svoj zicer za postizanje pogotka. U prilici se našao Lewandowski koji je ljevicom šutirao silovito, ali je Ospina fantastično reagovao i spasio Kolumbiju.

U 70. minuti Kolumbija je udvostručila prednost. Quintero je uspolio Falcaa koji izlazi sam na Szczesnog i rutinski šalje loptu pored njega za 2:0.

Samo pet minuta kasnije Rodriguez je upisao i drugu asistenciju, a Cuadrado je ovaj put bio uspješniji u duelu jedan na jedan sa golmanom Poljske za konačnih 3:0.

Rodriguez je još jednom pokazao da za reprezentaciju igra mnogo bolje za klub. U sedam nastupa na svjetskim prvenstvima učestvovao je direktno u čak deset pogodaka svoje ekipe - postigao je šest pogodaka uz četiri asistencije.

U posljednih desetak minuta Poljska je pokušala barem postići počasni pogodaka kada već porazom i definitivno ostaju bez ikakvih šansi za osminu finala, a najbolju priliku za to je propustio Krychowiak koji je nakon ubačaja iz kornera ostao sam u petercu, ali je Ospina sjajno ušao u njegov šut i odbranio ga.

Ospina je sjajno intervenisao i u 89. minuti nakon što je Lewandowski šutirao silovito sa ivice kaznenog prostora.

Kolumbiji za plasman dalje treba pobjeda nad Senegalom u posljednjem kolu, a odgovara joj i jedan bod ukoliko Poljska savlada Japan.