Manchester City bi mogao biti izbačen iz lige, konačna odluka na čekanju

.
Nogometnu javnost jučer je iznenadila vijest o historijskom presedanu nakon što je Everton izgubio 10 bodova odlukom čelništva lige, a u strahu se opravdano našao i Manchester City.

Naime, aktualni prvak Evrope je još u februaru optužen za moguće kršenje finansijskog fair-playa od sezone 2009./10. do sezone 2017./18. po čak 115 tačaka, ali odluke i dalje nema.

Premiership je ove godine uveo pravilnik prema kojem odluke o kaznama moraju biti donesene u 12 sedmica od početka postupka uz napomenu da se u iznimnim slučajevima taj rok može produžiti.

"Deset bodova kazne za Everton čini mi se grubo u slučaju jednostavnog kršenja pravila FFP-a. Međutim, to potvrđuje da bi sankcije protiv Cityja i Chelseaja mogle dovesti do izbacivanja iz lige", oglasio se na Twitteru advokat koji je savjetovao City tokom istražnih procesa o klubu Stefan Borson.

The Times također piše kako bi Chelsea i City mogli dobiti značajno teže kazne od Evertonove, s time da još nije poznato koliko će tačaka optužnice imati Chelsea.

Ipak, poznato je da kazne za oba kluba neće biti retroaktivne, odnosno neće im se oduzimati trofeji osvojeni u periodu kada su se prekršaji navodno dogodili.

The Times tvrdi i kako je osim izbacivanja u niži rang moguće i oduzimanje 30 bodova, ali procjenjuje kako će proces biti veoma te da slučaj Cityja neće biti riješen još barem dvije godine.