Mane otkrio ko mu je bio idol: "Radio sam i štedio novac kako bih kupio njegov dres"

.
Svi kao djeca maštaju da jednog dana postanu velike zvijezde, a nekima se snovi i ostvare.

Sadio Mane je imao teško djetinjstvo kao i većina djece u afričkim zemljama. Njegovi roditelji bili su siromašni, ali on je oduvijek znao šta želi postati jednog dana.

I kada je otišao u Evropu, postao nogometaš i u međuvremenu stekao popularnost i bogatstvo, Mane se nije promijenio. Ostao je isti, skromni i povučeni čovjek koji u svakoj prilici propagira dobrotu, vjeru, poštenje... Novi igrač Bayerna godinama pomaže svoje sunarodnjake, naročito djecu i one siromašne i bolesne, ali čini se da mu se sve vraća za dobra djela.

Nakon nekoliko sezona u Liverpoolu i osvojenih trofeja, jedan od najboljih krilnih napadača današnjice prešao je u Bayern i sjajno je počeo - pošto je zabio gol u pobjedi nad Leipzigom za osvajanje Superkupa Njemačke, a tresao je mreže i na prijateljskim utakmicama.

Kao i svi, tako je i on kao dijete imao svoje idole. Imao ih je dvojicu, ali jednog je posebno volio.

"Moji idoli tada su bili Ronaldinho i El Hadji Diouf iz Senegala. Bili su izvanredni igrači. Gledao sam njihove videe satima i pokušavao oponašati sve što su radili", rekao je Mane, dodavši:

"Majka mi je poklonila dres El Hadji Dioufa, a kad sam bio malo stariji, sam sam kupio Ronaldinhov. Radio sam dodatno, zarađivao i štedio za njega. Bio je san nositi njegovo ime na leđima. Nisam ni htio skidati dresove, svaki dan sam ih nosao".

Na pitanje osjeća li se i sam globalnom zvijezdom, Mane je dodao:

"Ljudi to govore o meni, ali ja sebe uopće ne doživljavam kao globalnu zvijezdu. Ne znam odakle da počnem s tom rečenicom. Sve do čega mi je stalo je da budem dio tima. Radim sve za to. Želim ići do krajnjih granica za svoje saigrače: zabijati golove, asistirati i pobjeđivati."

Prošlog mjeseca je Mane po drugi put okrunjen za najboljeg afričkog igrača godine CAF-a. Nakon što je prvi put osvojio tu čast 2019., Mane je ovaj put završio ispred bivšeg Liverpoolovog saigrača Mohameda Salaha iz Egipta i drugog reprezentativca Senegala i golmana Chelseaja Edouarda Mendyja.

Mane je potpisao trogodišnji ugovor s Bayernom. Prethodno je šest sezona proveo u Liverpoolu s kojim je osvojio apsolutno sve, a ranije je igrao za Southampton, Salzburg i Metz.