Mane u finišu susreta iskoristio penal za pobjedu Senegala

Foto: Avaz
Na kraju je Zimbabve sam sebi presudio jer je rukom u svom kaznenom prostoru igrao Kelvin Madzongve..

U prvom kolu Afričkog kupa nacija u okviru grupe B Senegal je savladao reprezentaciju Zimbabvea minimalnim rezultatom 1:0. Junak svoje reprezentacije bio je sjajni Sadio Mane.  Meč je bio sadržajan, a u prvom dijelu prvog poluvremena Senegal je propustio tri odlične šanse. Buna Sar (Bouna Sarr) je već u prvom minutu šutirao pored gola, a slično je promašio i Keita Balde desetak minuta poslije. 

Igrač Liverpula Sadio Mane je imao prvi ozbiljan šut u okviru gola u 25. minutu susreta, kada je njegov udarac uspješno odbranio Petros Mhari.  Imao je Zimbambve dobre prilike. Musona je probao iz slobodnog udarca, a Išmaed Vadi (Ishmael Wadi) je u 37. minutu šutirao ali je na gol liniji reagovao igrač Senegala.

Senegalci su i u nastavku utakmice imali dobre šanse za gol, ali šutevi su uglavnom zavržavale šutevima pored gola, a imao je dosta posla i pomenuti golman Zimbabvea Petros Mhari. Na kraju je Zimbabve sam sebi presudio jer je rukom u svom kaznenom prostoru igrao Kelvin Madzongve (Madzongwe). Sudija Mario Eskobar (Escobar) je odmah pokazao na bijelu tačku, provjerio je svoju odluku i VAR sistemom, a siguran izvođač penala je bio Sadio Mane.