Marokanca optužuju za salafizam, oglasio se Nogometni savez, kreće se i u pravnu borbu

.
Jedan portal izazvao vulkan

 

Kraljevski marokanski nogometni savez (FRMF) ove je nedjelje se oglasio s protestom protiv kontroverznog lokalnog elektroničkog medija koji je marokanskog nogometaša Zakariju Aboukhlala optužio da je "salafist koji se infiltrirao u reprezentaciju kako bi regrutirao navijače".

Aboukhlal je 22-godišnji napadač Toulousea koji je branio boje Maroka na Mundijalu u Kataru. Bio je strijelac drugog gola protiv Belgije u 2.0 pobjedi u grupnoj fazi turnira.

Marokanska reprezentacija je u Kataru napravila historijski uspjeh plasiravši se u polufinale SP-a, postavši tako prva afrička ili arapska reprezentacija koja je stigla do te faze svjetskih prvenstava.

Marokanski portal Achkayen.com je 23. decembra objavio jedan kontroverzan članak s naslovom: "Aboukhlal, salafist infiltriran u reprezentaciju", ali je članak ubrzo uklonjen, nakon što je izazvao veliki val negodovanja na društvenim mrežama.

Navijači Maroka traže da se sudski progoni spomenuti medij, a sada se oglasio i Nogometni savez Maroka koji je potvrdio da će pokrenuti zakonske mjere sa ciljem zaštite svih članova nacionalnog tima.

U svom saopćenju je FRMF "apsolutno" odbacio ove optužbe, koje je opisao kao "lažne" , i inzistirao na "uzornom" ponašanju igrača i njegovih saigrača "kako bi postigli počasne rezultate na ovom svjetskom prvenstvu".

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Salafizam je radikalno krilo islama i smatra se najbrže rastućem pokretu među muslimanima u svijetu, a pristaše ovih struja nazivaju se selefistima ili selefijama.

Spomenuti nogometaš Zakaria Aboukhlal ima 22 godine i rođen je u nizozemskom Groningenu, te je nastupao za mlade reprezentacije te zemlje, ali je kasnije odlučio da igra za Maroko.

On je član reprezentacije od 2020. godine i do sada je na 17 nastupa uspio dati tri gola. Najvažniji svakako taj spomenuti protiv Belgije.